Regija
0

Sud naložio prinudno privođenje muftije Zukorlića

FENA
Sudsko vijeće Okružnog suda u Beogradu naložilo je prinudno dovođenje glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića kao svjedoka na suđenje 15 novopazarskih vehabija optuženih za terorizam.

Vijeće je donijelo rešenje da se muftija Zukorlić prinudno dovede na sud kako bi svjedočio u ovom predmetu pošto današnji izostanak sa svjedočenja nije opravdao.

Predsjednik tog vijeća Milan Ranić kazao je da će vijeće naknadno zakazati glavni pretres na koji će Zukorlić biti priveden kako bi svjedočio.

Novopazarske vehabije se terete za planiranje terorističkih napada na neke objekte u Beogradu, za udruživanje radi protuustavne djelatnosti, nedozvoljeno držanje oružja, kao i planiranje ubistva muftije Zukorlića, javio je Tanjug.

Na današnjem glavnom pretresu svjedočio je policajac Mladen Kapor, koji je sredinom aprila prošle godine teško ranjen u Donjoj Tranavi kod Novog Pazara, prilikom hapšenja jednog od vehabija Ismaila Prentića, koji je u toj policijskoj akciji ubijen.

Prentić se krio sa sada optuženima Senadom Ramovićem i Safetom Bećirovićem kada su otvorili vatru na policijske snage koje su opkolile kuću u kojoj su se krili.

Kapor je zahtijevao da svjedoči da iz posebne prostorije kako mu se ne bi vidio lik i da mu glas bude modifikovan, što je sudsko vijeće i prihvatilo.

Prema iskazu svjedoka, petnaestak policajaca dobilo je naređenje da uhapse grupu ljudi koji se nalaze u objektu u blizini Novog Pazara, i da ih uhvate žive.

Kapor je rekao da je s kolegom osiguravao lijevu stranu kuće, da su lupali na vrata govoreći "policija, predajte se", da su čuli da je neko izgovorio 'bomba', da je uslijedilo zatišje, a zatim da je otpočela paljba.

U jednom trenutku, kako je naveo svjedok, osjetio je da je ranjen u lijevu nogu, da su mu kolege pružile prvu pomoć, ali da je on pao u nesvijest i da se više nije sjećao ničega.

Poslije svjedočenja Kapora, optuženi Ramović je rekao da svjedok ne govori istinu i da "Alahovo prokletstvo onome ko ne govori istinu, ja ili on".

On je naveo da su iz kuće bacili bombu tek pošto je policija razvalila vrata kuće i da su to uradili jer su prethodno imali informacije da policija hoće da ih ubije.

Suđenje će biti nastavljeno sutra saslušanjem svjedoka. Današnjem suđenju u publici je prisustvovao beogradski muftija Muhamed Jusufspahić.