|

Sud: Mamić nije poticao na nasilje i mržnju prema Jovanoviću

Sud: Mamić nije poticao na nasilje i mržnju prema Jovanoviću
2
F
FENA
3.12.2013. u 12:06
9
komentara
2

dijeljenja
Sud: Mamić nije poticao na nasilje i mržnju prema Jovanoviću Zdravko Mamić
Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je oslobođen optužbe da je u martu ove godine u radijskoj emisiji poticao na nasilje i mržnju prema hrvatskom ministru nauke Željku Jovanoviću i pripadnicima srpske nacionalne manjine.
Sudija zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Rafael Krešić rekao je u obrazloženju presude da je Mamić u spornim izjavama izražavao lični animozitet prema Jovanoviću ali da u tom slučaju nije bilo poticanja na nasilje i širenje mržnje.

"Da imamo optužbu za uvredu časti i ugleda i da je optužnica postavljena manje ambiciozno zanimljivo bi bilo vidjeti kakva bi bila odluka", kazao je sudija.

Mamićeva izjava na radio Saundsetu da je Jovanović hrvatomrzac i spominjanje njegove nacionalne pripadnosti, po ocijeni sudije, nije bila motivisana time da bi čelnik Dinama druge poticao da mrze Jovanovića ili pripadnike srpske nacionalne manjine.

Iako se radi o brutalnoj uvredi i neprihvatljivom izražavanju osjećaja, sudija je zaključio da tu nije riječ o javnom poticanju na mržnju.

Prije izricanja presude Jovanović je saslušan kao svjedok pri čemu je ustvrdio da je Mamić svjesno i namjerno iskazivao govor mržnje samo zato što je on pripadnik srpske nacionalne manjine, čime je stvarao neprijateljsko okruženje prema njemu, njegovim roditeljima i pripadnicima te manjine koja se zbog toga mogla osjećati ugroženo i zabrinuto za svoju sigurnost.

Tužilaštvo je najavilo žalbu na oslobađajuću presudu. Ono je za Mamića tražilo godinu dana zatvora, koja bi se zamijenila radom za opće dobro.

Mamićava odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da se njezin branjenik svojim izjavama refereirao na Jovanovićeve izjave koji je za Mamića govorio da je "dio močvare koju treba isušiti".

Čelnik Dinama nije bio na objavi presude.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...