{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud BiH je odgovorno presudio za genocid u Srebrenici

S
1.8.2008. u 10:31
0
0
Sud BiH je odgovorno presudio za genocid u Srebrenici
0
Sud BiH je odgovorno presudio za genocid u Srebrenici
Fond za humanitarno pravo Srbije podržao je nedavnu presudu Vijeća za ratne zločine Suda BiH, kojom su sedmorici optuženih, bivših pripadnika MUP-a Republike Srpske (Milošu Suparu, Milenku Trifunoviću, Aleksandru Radovanoviću, Brani Džiniću, Slobodanu Jakovljeviću, Branislavu Medan i Petru Mitrović) za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice izrečene mjere pritvora.
Prema ocjeni Fonda za humanitarno pravo, suđenje pred Sudom BiH ispunilo je sve standarde profesionalnog i pravičnog suđenja. Tome su sigurno doprinijele međunarodne sudije članovi vijeća, sudija Brilman Paul Melchior i sudija Fisher Shireen Avis.

Sud je pokazao da je spreman i sposoban da presuđuje za najteža krivična dijela i u komplikovanom procesu, koji je od samog početka bio praćen nizom novih procesnih situacija koje je trebalo odmah rješavati.

Podsjećamo, u toku suđenja koje je trajalo više od dvije godine održano je 120 ročišta na kojima je saslušano 129 svjedoka od kojih sedam zaštićenih, 11 vještaka i izvedeno nekoliko stotina materijalnih dokaza. Sud je utvrdio da su optuženi, kao pripadnici drugog odreda specijalne policije Šekovići, vod Skelani u toku 12. i 13. jula 1995. godine osiguravali i kontrolisali put Bratunac - Milići, uključujući dio puta kod skladišta zemljoradničke zadruge Kravica u Kravici. Na pomenutom putu vršili su izviđanja i napadali iz tenkova i drugog oružja Bošnjake, prisiljavajući muškarce da se predaju dok ih je optuženi Milenko Trifunović, u svojstvu komandira voda Skelani, pozivao i ohrabrivao da to učine uz lažnu garanciju sigurnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: