Muamer Zukorlić
0

"Subotnji incident - simbol otpora"

SRNA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocijenio je danas u poruci povodom ramazanskog Bajrama, da će sukob pristalica te zajednice i policije 4. septembra u Novom Pazaru ostati u svijesti Bošnjaka kao simbol otpora.

Zukorlić je u poruci istakao da je završnicu ramazana obilježila slika "neprijatnog i neprirodnog bliskog susreta ahmedija i vjernika sa jedne i šljemova, sa više od hiljadu naoružanih pripadnika policije, sa druge strane".

Taj će dan, prema njegovim riječima, ostati duboko urezan u svijesti sandžačkih Bošnjaka i prerast će u simbol otpora protiv otimanja vakufa. 

"Zato 4. septembar proglašavam danom šehida Hadžeta koji će se godišnje obilježavati dovom protiv nasilja za njihovu dušu", naveo je Zukorlić.

Na poziv mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, u subotu su u Novom Pazaru organizovani protesti zbog toga što je, kako tvrdi mešihat, Gradska uprava uzurpirala zemljiste koje pripada vakufu kako bi na njemu gradila obdanište. Tada su povrijeđena četri policajca.

S druge strane načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Iz Mešihata IZ su podsjetili da je 1945. na toj spornoj parceli strijeljano više od 2.000 novopazarskih Bošnjaka, koji nisu dostojno ni sahranjeni.