Hrvatska
0

Studentska revolucija širi se poput požara

SRNA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Studentska "revolucija", inspirisana zahtjevima za besplatno školovanje, širi se Hrvatskom poput požara, a pridružili su joj se sindikati, a onda i građanska inicijativa, javlja Srnin dopisnik.

Studentska blokada koja je prije pet dana počela na zagrebačkom Filozofskom fakultetu zahvatila je, u međuvremenu, i Zadar, Rijeku, Split, Osijek, a stižu iste najave i iz Dubrovnika i Pule.

Za vlast je situacija tim neugodnija što studente podržavaju i njihovi profesori, a koliko je ozbiljna svjedoči i podrška koju su dobili od predsjednika države Stjepana Mesića, koji je rekao da "studenti imaju svako pravo tražiti besplatno školovanje".

Za razliku od Mesićeve verbalne podrše, premijer Ivo Sanader nije u tako komotnoj poziciji. Studentski zahtjevi teški su milione eura, a još bolniji su oni zahtjevi koji traže stvarne promjene, kako u školstvu tako još više u društvu.

Uz studente, masovne proteste najavili su i sindikati javnih službi, čiji se zahtjevi takođe mjere u milionima.

Zatim se studentima i sindikatima pridružila građanska incijativa koja se okupila pod sloganom "Stegnite vi svoj remen bando lopovska", koja okuplja šezdesetak hiljada nezadovoljnika, objavivši danas proglas u kojem Vladi prijete masovnim protestima ako se do utorka ne izjasni o njihovih 13 zahtjeva, među kojima je drastično smanjenje stope PDV-a za prehrambene proizvode, osnivanje fonda za povratak opljačkane imovine, povećanje penzija i ukidanje prava glasa dijaspori i lažnim biračima.

Ukoliko im Vlada ne udovolji, 1. maja masovno izlaze na centralni zagrebački trg Bana Jelačića na kojem će tražiti njenu ostavku.

Hrvatska "nije u banani već je u izmetu iznad glave", izjavio je tim povodom od opozicionih saborskih poslanika, komentarišući masovne studentske proteste i najavu majskih sindikalnih akcija.