Najbolje u regiji
2.1k

Studentice Pravnog fakulteta u Sarajevu pobjednice prestižnog takmičenja održanog u Beogradu

B. R.
Studentice koje su učestvovale na takmičenju (Foto: Pravni fakultet UNSA)
Studentice koje su učestvovale na takmičenju (Foto: Pravni fakultet UNSA)
Studentice Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA) osvojile su prvo mjesto na prestižnom 15. Regionalnom takmičenju u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava koje je održano u Beogradu.

Kako su saopćili iz Pravnog fakulteta, članice ekipe njihovog fakulteta bile su Emina Kukulac, Lamija Dedagić, Anesa Karaman i Delila Islamović. Studentice za ovo takmičenje pripremao je asistent na Pravnom fakultetu Harun Išerić.

U okviru usmenog dijela takmičenja ekipa je pobijedila u pet mečeva, i to protiv pravnih fakulteta iz Tirane, Zagreba, Ljubljane i dva finalna meča protiv Pravnog fakulteta iz Niša. Ovim je Pravni fakulteta UNSA ostvario svoj najbolji uspjeh na ovom takmičenju. Istovremeno, ostvareni uspjeh na takmičenju je, kako je istaktnuto, najbolji kojeg je ostvario jedan pravni fakultet iz Bosne i Hercegovine.

Studentice Pravnog fakulteta u Sarajevu ovim su stekle pravo da učestvuju u velikom transevropskom finalu koje će se održati 10. decembra ove godine, na Dan ljudskih prava. U ovom finalu susrest će se sa, kako je naglašeno, pobjednikom identičnog takmičenja koje se održava među pravnim fakultetima država Skandinavije.

Smatraju da je ovaj uspjeh potvrda, kako je navedeno, prestižnosti Pravnog fakulteta UNSA na regionalnoj sceni pravnih fakulteta te uspjeha Fakulteta u afirmaciji učešća svojih studenata u regionalnim i međunarodnim takmičenjima za studente pravnih fakulteta.

"U konačnici, Pravni fakultet na ovaj način aktivno doprinosi većoj prepoznatljivosti Univerziteta u Sarajevu i grada Sarajeva", poručili su.

Ukazali su da se takmičenje sastoji u simulaciji postupka pred Evropskom sudom za ljudska prava i jedno je od, kako je ukazano, najprestižnijih takmičenja za pravne fakultete iz ljudskih prava u Evropi, a organizuje ga švedska nevladina organizacije Civil Rights Defenders.

Na Takmičenju je učestvovalo 12 pravnih fakulteta iz bivše Jugoslavije i Albanije, i to iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Splita, Niša, Skoplja, Podgorice, Tirane, Banje Luke, Novog Sada, Mostara i Sarajeva.