Regija
0

Studenti u Prištini probili policijski kordon i ušli u krug Rektorata

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nekoliko stotina studenata okupilo se danas u Prištini na protestnom maršu koji je počeo u 12 sati i kretao se od Studenskih domova do Rektorata.

Potom su se ispred Rektorata, studentima pridružili i predstavnici civilnog društva i radnici, a za vrijeme skupa glavna ulica ispred Rektorata je bila blokirana za saobraćaj, a nakon marša studenti su probili policijski kordon i ušli u krug Rektorata.

Na skupu ispred ulaza u dvorište Rektorata, govornici su zatražili ostavku rektora Univerziteta u Prištini, kao i uklanjanje političkoj utjecaja na rad Univerziteta.

“Tražimo momentalnu istragu o zloupotrebama na Prištinskom Univerzitetu i podizanje mehanizma za verifikaciju svih akademskih titula”, kazao je Alketi, jedan od studenata.

Profesor matematike Prištinskog univerziteta, Hashi Alidemaj, je istakao da nije lako prevariti mlade i studente.

“Ovaj rektor i nekolicina njegovih prethodnika, ne treba da idu kući, nego direktno u zatvor”, kazao je Alidemaj.

On se osvrnuo i na pojačano prisustvo policije, te se zapitao zašto policija nije poslana na sjever Kosova.

U ime civilnog društva govorio je Avni Zogiani, koji je kazao da već 13 godina Univerzitetom vladaju partijski ljudi.

Zogiani je istakao da rektor, iako priznaje falsifikovanje, ne želi da da ostavku, te da osim rektora na Univerzitetu ima još na desetine drugih, koji su falsifikovali svoje naučne radove.

Nakon održanih govora studenti su probili kordon Kosovske Policije i u ušli u dvorište Rektorata, gdje je nastavljen protest. Oni izvikuju parole “Lopovi u zatvor”, “Hoćemo autonomiju Univerziteta” i druge.

Studenti su, inače, cijele prošle nedjelje protestovali ispred Rektorata u Prištini, a prvog dana protesta došlo je i do sukoba sa policijom, koja ih je nasilno istjerala iz dvorišta Rektorata.

Skupština Kosova će u četvrtak raspravljati o situaciji na Prištinskom Univerzitetu, odlučilo je danas Predsjedništvo Skupštine. Zahtev za raspravu je podnio poslanički klub opozicionog Demokratskog saveza Kosova. Predsjednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, je tom prilikom izjavio da politika treba da ukloni svoje ruke sa Univerziteta.

I premijer Kosova Hashim Thaçi se danas oglasio povodom stanja na Prištinskom univerzitetu. Premijer je na socijalnoj mreži Facebook napisao da se sastao sa ministrom prosvjete, Ramëom Bujom od koga je tražio izvještaj o Univerzitetu čim se vrati sa Minhenske konferencije o sigurnosti.

“Poštujući autonomiju Prištinskog univerziteta upućujem poziv nadležnim organima Univerziteta da pokažu visok stepen odgovornosti i da se na osnovu statuta Prištinskog univerziteta, kao i na osnovu zakonodavstava o visokom obrazovanju, angažuju na rješavanju ove situacije”, napisao je Thaçi.