'Rat-nikad više'
0

Studenti sa Balkana žele pomirenje i ulazak u EU

Sarajevo-x.com
Rezultati ankete koja je provedena među studentima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije pokazala je da ovi mladi ljudi vjeruju u bolju budućnost svojih zemalja.

Kako navodi Examiner, oni su kao nikada do sada pokazali veliki optimizam za izgradnju mira između različitih etničkih grupa na Balkanu te su izrazili želju da njihove zemlje napokon postanu dio Evropske unije.

Na Balkanu postoji izreka da uvijek poslije kiše dolazi sunce, a sunce u ovom slučaju su studenti sa tih prostora. Oni vjeruju da je mračni period neslaganja među balkanskim zemljama napokon iz njih te tvrde da će budućnost donijeti mir i prosperitet. Evo šta pokazuju statistike.

U Srbiji oko 90 posto studenta je izjavilo da 'rat sa susjednim zemljama više nikada neće biti izbor njegih građana'. Čak 95 posto mladih iz te zemlje podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju i čvrsto vjeruju da bi ulaskom u EU svi balkanski etnički problemi nestali. Oni također vjeruju u procvat ekonomije na Balkanu.

U Albaniji 97 posto studenata podržava mirno rješavanje problema sa Kosovom, Crnom Gorom i Makedonijom. Podrška pridruživanju porodici zemlja Evropske unije je stopostotna.

U Bosni i Hercegovini 85 posto studenta je za mirno rješavanje svih sporova koje ova država ima sa Srbijom, a 93 posto ispitanih podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Na Kosovu 85 posto njih protivi se ratu sa Srbijom, a njihov izbor je mirno rješavanje konflikata. 93 posto njih se zalaže za ulazak Kosova u Evropsku uniju, a 100 posto za nezavisnost Kosova.

U Makedoniji su rezultati ankete pokazali da je postoji stopostotna podrška miru između različitih etničkih grupa, kao i podrška ulasku u EU.

Izgleda da nova generacija očekuje neke bolje dane za cijeli region. Njihove najveće želje su mir, napredak ekonomije i stvaranje novih prilike, kao i da jednog dana cijeli Balkan se pridruži EU.

U istraživanju koje je provedeno tokom septembra učestvovalo je oko 1.000 studenta.