|

Stručnjak za terorizam: Ko i zašto šalje poruke u Zagrebu

Stručnjak za terorizam: Ko i zašto šalje poruke u Zagrebu
71
A
Anadolija
11.1.2013. u 10:33
75
komentara
71

dijeljenja
Stručnjak za terorizam: Ko i zašto šalje poruke u Zagrebu Foto: Anadolija
Komentirajući seriju eksplozija koje su se rano jutros dogodile u Zagrebu ekspert za terorizam i profesor Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu dr. Vlado Azinović izjavio je za agenciju Anadolija da je, za sada, još uvijek prerano govoriti o terorističkom aktu.
"Takvi akti su uvijek usmjereni na slanje poruka. Ko i zašto sada šalje te poruke, ne zna se. Ono što terorizam razlikuje od ostalih sličnih djela jeste politička motiviranost. Mi još uvijek u ovom slučaju ne znamo koji su motivi, ne zna ih ni policija, pa zbog toga i ne možemo govoriti o terorističkom djelu", izjavio je Azinović.

Pokušaje dijela medija u Hrvatskoj da ova nedjela u startu pripišu "islamskom terorizmu" profesor Azinović smatra neprimjerenim.

"Terorizam nema nikakvog predznaka, isključivog ideološkog, vjerskog... Terorizam je sredstvo kojim su se kroz historiju služili razni sekularni, vjerski, marksistički i lenjinistički, anarhistički pokreti. Unaprijed pripisivati neki predznak te prirode nije primjereno", kazao je Azinović.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...