{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci sa Balkana u Rimu

S
9.3.2010. u 07:59
0
1
Stručnjaci sa Balkana u Rimu
0
Stručnjaci sa Balkana u Rimu
Rim
Stručnjaci sa Mediterana i Balkana od danas u Rimu učestvuju na četvorodnevnoj radionici "Geografski informacioni sistemi za potrebe civilne zaštite GIS".
Radionica se održava u okviru Programa prevencije, pripravnosti i odgovora na prirodne i nepogode koje je izazvao čovjek (PPRD jug), koji Evropska unija finansira sa pet miliona eura, saopštio je organizator skupa Partnerstvo EU i Mediterana "EUROMED".

Ukupno 26 stručnjaka za oblast upravljanja podacima o rizicima katastrofa iz službi civilne zaštite 14 zemalja Mediterana i Balkana koje učestvuju u realizaciji ovog programa okupiće se kako bi naučili uspostaviti informacioni sistem koji će pomoći da se utvrde neophodne mjere prevencije i pripravnosti.

Uspostavljanjem informacionog sistema i utvrđivanjima neophodnih mjera prevencije i pripravnosti svep bi se na minimum rizik da stanovništvo, infrastruktura ili imovina u regionu budu u opasnosti od prirodnih nepogoda, kao i onih koje je izvazvao čovjek.

Jedan od primarnih ciljeva "PPRD jug" je da se javnost bolje upozna sa tim u kolikoj mjeri su regioni Mediterana i Balkana izložene katastrofama.

Trogodišnji program, kojim upravlja konzorcijum predvođen Službom civilne zaštite Italije, zajedno sa službama za civilnu zaštitu Francuske, Alžira, Egipta, te u skladu sa Međunarodnom strategijom UN za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda - provodi niz aktivnosti, uključujući i organizovanje seminara, sastanaka i studijskih putovanja.

Radionica u Rimu prilika je da učesnici nauče više o upravljanju informacijama o riziku, a pomoći će da se naprave prvi koraci ka uspostavljanju "Mediteranskog PPRD jug geografskog informacionog sistema za potrebe civilne zaštite", koji kombinuje kartografiju i tehnologiju izrade baze podataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: