Regija
107

Štreber kojeg je policija hapsila pet puta kandidat za predsjednika Hrvatske

Klix.ba
Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Pixsell)
Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Pixsell)
Ivan Vilibor Sinčić, najmlađi je kandidat za predsjednika susjedne Hrvatske. Ovog 24-godišnjeg inžinjera elektrotehnike šira hrvatska javnost je upoznala tokom proteklih godina kao aktivistu organizacije "Živi zid", a dobro je poznat i tamošnjoj policiji koja ga je hapsila čak pet puta.

Radi boljeg razumijevanja zašto je Sinčić često završavao u policiji, potrebno je prvo objasniti šta je to "Živi zid". To je, stoji na njihovoj web stranici, "aktivističko–politička organizacija koja sprečava deložacije kako bi ukazala na problem neotplativosti duga unutar isključivo kreditnog financijskog sistema sa centralnom bankom kao mjenjačnicom".

Dakle, zajedno sa kolegama iz organizacije Sinčić je više puta bio hapšen radi toga što su formirajući "živi zid" sprečavali deložacije građana Hrvatske koji bi nakon što ih se izbaci iz stana ili kuće završavali bez krova nad glavom.

Za ovog 24-godišnjaka će reći da je veliki borac za socijalnu pravdu, što ga je i ponukalo da učestvuje u sprečavanju deložacija građana koji su zapali u dugove i nisu mogli vraćati novac bankama.

Jedan je od četiri kandidata za predsjednika Hrvatske, a koliko je zaista ozbiljan kandidat vidjet će se 28. decembra za kada su zakazani izbori. Osim njega, kandidati za predsjednika su i Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Kujundžić i aktuelni predsjednik Ivo Josipović.

Sinčić je za medije izjavljivao kako nije uvjeren u svoju pobjedu, ali evidentno je da uživa velike simpatije kod dobrog dijela hrvatske javnosti, pa je u nekim anketama čak i vodeći kandidat u utrci za čelnu poziciju u državi.

Sinčić tokom jedne od deložacija (Foto: Pixsell)
Sinčić tokom jedne od deložacija (Foto: Pixsell)

Smatra da bi valjalo razmisliti o tome treba li Hrvatska ostati u Evropskoj uniji, a jedan od njegovih ciljeva je svakako spriječiti daljnje deložacije građana i odblokirati njihove račune.

Roditelji su mu dali ime Ivan, a Vilibor je sam sebi dodao kada je imao 18 godina. Svidjelo mu se, kaže. Za sebe će reći da je štreber, da je kao dijete bio prava dobrica i da od imovine nema ništa osim jedne livade na granici sa Slovenijom koju je naslijedio od djeda.

U ljubavnoj vezi je sa Vladimirom Palfi, diplomiranom inžinjerkom građevine, također aktivisticom u "Živom zidu". Inače, rodom je iz Karlovca, a u Zagrebu živi kao podstanar.