Regija
0

Strani mediji: Izbori na Kosovu se provode u atmosferi zastrašivanja

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Lokalni izbori na Kosovu protiču danas u znaku otvorene kampanje zastrašivanja, koju sprovode tvrdokorni Srbi, i slabog odziva na sjeveru, uprkos tome što je Beograd prvi put pozvao kosovske Srbe da izađu na glasanje, javljaju zapadne agencije.

"Izbori na Kosovu, za koje se zapad nada da će pomoći integrisanju (kosovskih) Srba i Albanaca, obilježeni su otvorenom kampanjom zastrašivanja koju sprovode tvrdokorni Srbi, podrivajući sporazum koji su, uz posredovanje EU, postigle balkanska zemlja i njen bivši vladar Srbija", prenosi Reuters.

Sličan izvještaj daju i agencije France press (AFP) i Asociated press (AP), koje navode da se izbori odvijaju pod sjenkom zabrinutosti zbog slabog odziva i izvještaja o zastrašivanju birača.

"Učešće srpskog sjevera od ključnog je značaja za sporazum postignut u aprilu radi integracije 40.000 do 50.000 tamošnjih Srba u ostatak Kosova", prenosi Reuters te dodaje da je "Srbija prvi put pozvala Srbe na sjeveru Kosova da glasaju, dok Evropska unija nagovještava da bi nagrada moglo biti otvaranje pristupnih pregovora s Beogradom, predviđeno za januar."

Britanska agencija izvještava da su one koji su glasali ismijavale i maltretirale grupe tvrdokornih Srba, "od kojih su mnogi doputovali iz Srbije, okupili se ispred birališta i snimali one koji ulaze".

Odziv na sjeveru će, prema ocjeni Reutersa, biti pokazatelj nivoa otpora integracije te oblasti u ostatak Kosova, kao i nagovještaj prepreka s kojima može da se suoči EU u sprovođenju Briselskog sporazuma.

"Lokalni izbori su do sad najkonkretniji znak promjene zvanične politike Srbije prema bivšoj pokrajini... Beograd je zadržao de fakto kontrolu nad dijelom teritorije na sjeveru, gdje Srbi uglavnom žive van domašaja kosovskih vlasti. Srbija je pristala u aprilu na ustupak, u zamjenu za otvaranje pristupnih pregovora", navodi britanska agencija.

AFP prenosi da je Briselski sporazum s Prištinom pomogao Beogradu da dobije zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s Briselom i da je za Beograd od ključnog značaja da ga sprovede do kraja.

Francuska agencija javlja i da su mnogi Srbi zabrinuti da bi izlaskom na izbore dali legitimitet kosovskoj vladi, dok su za Prištinu izbori test popularnosti vladajuće partije premijera Hašima Tačija, uoči parlamentarnih izbora naredne godine.

"Visoki zvaničnici Tačijeve Demokratske partije Kosova bili su pod istragom Euleksa", podsjeća AP.