Regija
6

Strah od devalvacije denara: Makedonci povukli gotovo 60 miliona eura iz banaka

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Makedonci su zbog špekulacije o mogućoj devalvaciji nacionalne valute u aprilu povukli iz banaka oko 3,6 milijardi denera /58,5 miliona eura/.

Guverner Narodne banke Makedonije Dimitar Bogov izjavio je da je Centralna banka s ciljem stabilizovanja tržišta intervenisala sa 77 miliona eura iz deviznih rezervi.

"Povučeno je 3,6 milijardi denera, što čini 1,6 odsto ukupne depozitske mase stanovništva. Novac je u zemlji, čuva se ispod jastuka ili u sefovima za koje je povećano interesovanje. Šteta će se odraziti na ekonomski rast", pojasnio je on.

Predsjednik Udruženja bankara Makedonije Kosta Mitrovski rekao je da se stanje u bankarskom sektoru nakon povlačenja ušteđevina stabilizuje i da će se tokom narednih dana u potpunosti normalizovati.

"Razmišljamo o uvođenju denarskog depozita sa atraktivnijim kamata. Još pravimo analize i ne mislim da ćemo povećati kamate na kredite", dodao je on.

Prema podacima Narodne banke Makedonije, u aprilu su u upoređenju sa martom devizne rezerve smanjene za 73 miliona eura i iznose 2,193 milijarde eura, a uvećane su rezerve zlata.

Centralna banka Makedonije prošle sedmice povećala je osnovnu kamatu na blagajničke zapise za 0,75 procenata, odnosno sa 3,25 na četiri odsto.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi, zbog čega se gotovo svake večeri u Skoplju i drugim gradovima održavaju antivladini protesti.