{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara misli da je prikupio dovoljno potpisa

F
1.12.2013. u 22:27
1
18
Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara misli da je prikupio dovoljno potpisa
1
Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara misli da je prikupio dovoljno potpisa
Još do ponoći traje prikupljanje potpisa građana za referendum koji je inicirao Stožer za odbranu hrvatskoga Vukovara s ciljem promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na upotrebu njihovog jezika i pisma, a prema gruboj procjeni Stožera, prikupljen je dovoljan broj potpisa.
"Prema gruboj procjeni, ali doista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i deset posto više od potrebnog", potvrdio je Hini Vlado Iljkić, zadužen u Stožeru za pravna pitanja.

Kazao je kako je na većini biračkih mjesta prikupljanje potpisa završeno, a do ponoći će se to još činiti na mjestima u blizini kojih traju kulturni ili neki drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.

Stožer je potpise počeo prikupljati 17. novembra i to na oko 2000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet hiljada volontera. Moraju prikupiti više od 450.000 potpisa.

Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmjenio članak 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravno upotrebu jezika i pisma. Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano Ustavnim zakonom.

Pri tom se pozivaju na evropsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, koja svakoj državi prepušta da to pitanje uredi vlastitim zakonodavstvom i tvrde da se tim činom ne umanjuju prava nijedne manjine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: