Regija
1

Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara misli da je prikupio dovoljno potpisa

FENA
Još do ponoći traje prikupljanje potpisa građana za referendum koji je inicirao Stožer za odbranu hrvatskoga Vukovara s ciljem promjene zakonodavnoga okvira koji regulira pravo nacionalnih manjina na upotrebu njihovog jezika i pisma, a prema gruboj procjeni Stožera, prikupljen je dovoljan broj potpisa.

"Prema gruboj procjeni, ali doista gruboj, mislim da smo prikupili dovoljan broj glasova, čak možda i deset posto više od potrebnog", potvrdio je Hini Vlado Iljkić, zadužen u Stožeru za pravna pitanja.

Kazao je kako je na većini biračkih mjesta prikupljanje potpisa završeno, a do ponoći će se to još činiti na mjestima u blizini kojih traju kulturni ili neki drugi događaji koji okupljaju veći broj građana.

Stožer je potpise počeo prikupljati 17. novembra i to na oko 2000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet hiljada volontera. Moraju prikupiti više od 450.000 potpisa.

Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara traži raspisivanje referenduma kako bi se izmjenio članak 12. Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina koji regulira prava nacionalnih manjina na ravnopravno upotrebu jezika i pisma. Stožer traži da to pravo nacionalna manjina ostvaruje kada njezini pripadnici čine najmanje polovinu stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 posto, kako je regulirano Ustavnim zakonom.

Pri tom se pozivaju na evropsku okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina, koja svakoj državi prepušta da to pitanje uredi vlastitim zakonodavstvom i tvrde da se tim činom ne umanjuju prava nijedne manjine.