Regija
0

Stotine ljudi se u Beogradu oprostilo od Srđe Popovića

Anadolija
Nekoliko stotina ljudi, među kojima su porodica, prijatelji, saradnici i javne ličnosti Srbije, okupilo se danas na Novom groblju kako bi se oprostili od uglednog advokata Srđe Popovića.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Popović je preminuo 29. oktobra, poslije kraće bolesti u 76. godini.

Njemu u čast održala je govor novinarka Svetlana Lukić, koja je ovom prilikom rekla: "Ratove devedesetih proveli smo na različitim stranama okeana. Kada se poslije 5. oktobra vratio u zemlju rekao je: 'Došao sam da vidim mogu li ovdje da živim i da li sam potreban'".

Lukić je opisala prvi intervju koji je radila sa Popovićem: "Prvi intervju koji smo radili više je ličio na njegovo testiranje nas. Test se svodio na dva neizgovorena pitanja: Da li se u Srebrenici desio genocid i ko je kriv za raspad Jugoslavije? Zaključak je bio jasan: te '91. prvi put smo umrli."

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Između ostalih, na sahrani Srđi Popoviću bio je vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Dragan Đilas, zatim predsjednik SPO Vuk Drašković, Nataša Kandić.

Srđa Popović proslavio se sedamdesetih godina zastupanjem optuženih u političkim procesima. Bio je poznat po tome što je u vreme SFRJ branio političke disidente.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Svoje advokatske usluge pružio je Dobrici Ćosiću, Vuku Draškoviću, Mići Popoviću, Gojku Đogu, Mihajlu Mihajlovu, Leonidu Šejku, Vojislavu Šešelju, Mihailu Markoviću, Dragoljubu Mićunoviću, Nebojši Popovu, Kosti Čavoškom, Dušanu Makavejevu, Željku Ražnatoviću Arkanu, Franji Tuđmanu, Vladimiru Šeksu, Dobroslavu Paragi, itd.

Nakon dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji, Srđa Popović je postao jedan od njegovih velikih protivnika, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao na "veliku opasnost".

Godine 1989. pokrenuo je nezavisni nedjeljnik Vreme.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U novije vrijeme je kao zastupnik porodice ubijenog srpskog premijera Zorana Đindića postao poznat kao najveći zagovornik teorije da se nije radilo samo o atentatu, nego o državnom udaru u Srbiji.