Preživjela pad sa 10.000 metara
4

Stjuardesa Vesna Vulović dala intervju za dansku televiziju

Sarajevo-x.com
Vesna Vulović
Vesna Vulović
Vesna Vulović, stjuardesa koja je jedina preživjela pad JAT-ovog aviona prije 40 godina, odlučila je dati ekskluzivni intervju za Dansku državnu televizuju DR. Vulović je greškom prije 40 godina bila na letu Kopenhagen - Zagreb. U tom avionu trebala je biti njena kolegica s istim imenom.

JAT-ov avion 367 eksplodirao je 26. januara 1972. godine iznad grada Srpska Kamenica u tadašnjoj Čehoslovačkoj i srušio se sa visine od 10.160 metara. Poginulo je 28 osoba, preživjela je samo Vulović.

Kako je ispričala danskim medijima, radovala se što je zabunom doputovala u Kopenhagen 1972. godine.

"Nas četvero lutali smo po gradu i tražili poklone za svoje porodice. Kao da su osjećali da se više neće vidjeti", kazala je Vulović.

Rep aviona bio je njeno utočište nakon eksplozije bombe u avionu. Pala je sa više od 10.000 metara i preživjela. Zadobila je frakturu lobanje, slomljene su joj noge, pršljenovi... Ali, preživjela je pad bez padobrana i tako ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

U intervjuu za Dansku državnu televiziju bivša stjuardesa prisjetila se i vremena dolaska Slobodana Miloševića na vlast te je ispričala kako je on prevario svoj narod.

"Kada je Milošević došao na vlast smanjena mi je plata i tada sam napustila JAT i penzionisala se. Proganjaju me danas zbog tih mojih političkih aktivnosti. Ja sam se borila protiv rata, a ne protiv Miloševića kao čovjeka", kazala je.

Ona se izvinila svim medijima kojima nije dala intervju, prije svega BBC-u i Oprah Winfrey. Odlučila se progovoriti za Dansku državnu televiziju, jer je Danska zemlja s kojom je povezana njena sudbina.

Na pitanje kada bi mogla birati šta bi odabrala, kazala je da bi danas, naravno, odabrala da ne leti i ne doživi nesreću.

Inače, povodom nesreće JAT-ovog aviona istragu je provodila Čehoslovačka tajna služba. U izvještaju su zaključili da je eksploziju aviona izazvala bomba. Kasnije je jedan njemački novinar objavio da je vijest o padu aviona i tome da je Vesna Vulović jedina preživjela plasirala Čehoslovačka tajna služba kako bi prikrila vlastitu grešku.

On je naveo da je istina da je stjuardesa jedina preživjela pad adviona, ali da nije istina da je avion pao nakon eksplozije bombe i s visine od 10.000 metara. Tvrdio je da je avion pao zbog greške češke protuzračne odbrane i da je, kada je pao, bio svega nekoliko stotina metara iznad zemlje.

Prilog danske televizije možete pogledati ovdje.