Regija
0

Stjepan Mesić ponovno osuđen zbog klevete

SRNA
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovno je danas pred zagrebačkim Opštinskim građanskim sudom nepravosnažno proglašen krivim za klevetu francuskog advokata Ivana Jurašinovića kome mora da isplati 70.000 kuna (9.300 eura) odštete zbog nanošenja duševne boli.

Suđenje je ponovljeno, jer je zagrebački Županijski sud ukinuo prvu presudu iz 2008. godine, javili su hrvatski mediji.

Odštetu francuskom advokatu hrvatskog porijekla dosudio je zbog Mesićeve izjave iz 2006. kad je Jurašinoviću javno poručio da  bi bilo najbolje da posjeti Vrapče (psihijatrijsku bolnicu).

 "Tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć. To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši ljekari su poznati po efikasnosti", rekao je tada Mesić. 

Francuski advokat   u toku postupka rekao je  da ga je Mesićeva izjava uvrijedila,  jer je u Vrapču psihijatrijska bolnica, te da mu je ozbiljno narušila ugled u Francuskoj i obilježila kao "ludog advokata." 

On je izjavu shvatio i kao prijetnju,  jer je u Hrvatskoj ranije vladao komunistički režim u kojem se ljudi "tjerani u ludnice samo da bi nestali", te je ocijenio da je situacija u Hrvatskoj još takva. 

Spor između Mesića i Jurašinovića izbio je pošto je advokat u Francuskoj podnio krivičnu prijavu u ime Marina Tomulića protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubistva, u kojoj je naveo da je Mesić "svojevrstan politički patron naručioca ubistva Hrvoja Petrača".