Sud u Haagu
0

Stigao zahtjev UN-a o nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Međunarodni sud pravde u Haagu primio je zahtjev u kojem Generalna skupština Ujedinjenih nacija traži od njega savjetodavno mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

U saopćenju suda objavljenom na internet sajtu navedeno je da je Sekretarijatu Međunarodnog suda pravde upućen i zvaničan, pismeni zahtjev, da ta najviša pravna instanca Ujedinjenih nacija iznese mišljenje "da li je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih organa samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom".

Mišljenje suda traži Generalna skupština Ujedinjenih nacija koja je, na sednici održanoj 8. oktobra, većinom glasova usvojila prijedlog Srbije da se ovo pitanje proslijedi Međunarodnom sudu.

U saopćenju Međunarodnog suda pravde navodi se da će se taj sud obratiti članicama Ujedinjenih nacija i relevantnim organizacijama koje će pozvati da svoje stavove o nezavisnosti Kosova obrazlože najprije u pisanoj formi, a prije nego što sud donese odluku u Haagu će biti organizovana i rasprava, prenio je Tanjug.