Regija
0

Steinmeier: Historija se ne može zaustaviti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeieer je u intervjuu dizeldorfskom listu Handelsblat, povodom rješenja kosovskog pitanja, rekao da se historija ne može zaustaviti.

"Mi smo željeli zajedničko rješenje sa Srbijom, ali to nije išlo. Sada mi ne možemo da zaustavimo daljnji tok historije“, rekao je Steinmeier.

Odgovarajući na pitanje zašto Tajvan s njemačkog stanovišta ne može da bude samostalna država, a Kosovo može, Steinmeier je rekao da je Kosovo „poseban problem“.

"Tamo su odnosi potpuno drugačiji. Status Kosova je posljednje neriješeno pitanje raspada Jugoslavije. Već prije su iz tog raspada nastale nezavisne države, posljednja među njima Crna Gora. Na Kosovu je međunarodna zajednica 1999. godine preuzela odgovornost za daljnji razvoj. Mi smo željeli da postignemo zajedničko rješenje sa Srbijom, ali to, međutim, nije išlo. Sada ne možemo mi da zaustavimo daljnji tok historije“', rekao je Steinmeier.

Na pitanje da li se ta historija može 'otegnuti' i deklaracija o nezavisnosti Kosova pomjeriti, Steinmeier je rekao da je mnogo rada uloženo u postizanje sporazumnog rješenja.

"Doslovce, preokrenut je svaki kamen“, rekao je Steinmeier ocjenjujući da sada treba poštovati da jedinstvo između Srba i kosovskih Albanaca nije moguće. Naglašavajući da Rusija u kosovskom pitanju zastupa drugačije mišljenje, Steinmeier je rekao da je zajedničko evropsko shvaćanje da bi se stabilnost na zapadnom Balakanu na neodgovoran način ugrožavala ako bi razgovori (Beograda i Prištine) bili nastavljeni bez cilja i vremenske perspsktive.

Komentirajući rusku situaciju i moguće promjene u vanjskoj politici po očekivanom izboru Dimitrija Medvedeva za novog šefa ruske države, Steinmeier je rekao da iz razgovora s Medvedevim zna da on pozitivno gleda prema Evropi.

"Moramo se, međutim, pripremiti na to da će Rusija i pod Medvedevim, kao mogućim predsjednikom, nastaviti svoju samouvjerenu politiku koja se bazira na jakom privrednom razvoju“, rekao je Steinmeier.