Dijalog s Prištinom
0

Stefanović pozvao na razgovor Srbe sa sjevera Kosova

SRNA
Borislav Stefanović
Borislav Stefanović
Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović pozvao je večeras predsjednike opština sa sjevera Kosova da u srijedu, 16. novembra, dođu u Beograd na razgovor o prelazima i drugim pitanjima iz dijaloga s Prištinom.

Stefanović je rekao da će na tom sastanku predsjednici opština "konkretno čuti koje su opcije za naredni period".

On je za B92 rekao da Srbija ostaje uz Srbe na sjeveru i da je važno sačuvati jedinstvo u nastupu prema međunarodnoj zajednici.

Stefanović je negirao da će Srbi sa Kosova morati da imaju tablice sa oznakama RS ili RKS, te ponovio da je cilj Srbije očuvanje Kosova u njenom sastavu i stvaranje uslova da Srbi u toj pokrajini ostanu u svojim kućama.

Međutim, predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da dogovor o registarskim tablicama podrazumijeva da svi vlasnici vozila s prebivalištem na Kosovu koriste tablice sa oznakama KS ili RKS.

Pantić je za B92 rekao da su za Srbe na sjeveru Kosova neprihvatljiva rješenja koja je Stefanović u dosadašnjim razgovorima postigao sa Prištinom, jer se ne razlikuju od odbačenog Ahtisarijevog plana.

On je potvrdio dolazak na sastanak sa Stefanovićem u srijedu, ali je napomenuo da su dogovori s Prištinom o katastru, registarskim tablicama i matičnim knjigama "štetni za srpski narod i državu".
Pantić je istakao da Srbi na sjeveru pokrajine neće prihvatiti albanske carinike na graničnim prelazima.