Kosovo
0

Stefanović: Blizu saglasnost o sporazumu sa KFOR-om

SRNA
Borko Stefanović
Borko Stefanović
Šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović rekao je da je sa predsjednicima srpskih opština na sjeveru Kosova blizu pune saglasnosti o sporazumu Vlade sa KFOR-om.

"Na sastanku nije bilo disonantnih tonova. Imam utisak da smo veoma blizu postizanja pune saglasnosti, kao i da su država i građani na istom zadatku", rekao je Stefanović poslije sastanka sa predsjednicima srpskih opština sa sjevera Kosova u Leposaviću.

Stefanović je poslije skoro tročasovnog sastanka sa predsjednicima opština rekao da smatra da svi, i građani i država, imaju zadatak da očuvaju jedinstvo i naveo  da će Vlada uvijek biti na raspolaganju svojim građanima, prenose beogradski mediji. 

Predstavnici Vlade i KFOR-a postigli su dogovor da na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje ne bude carinika iz Prištine ni pripadnika specijalnih jedinica ROSU. 

Kako je najavljeno, sporazum će važiti do 15. septembra i zabraniće postojanje takozvane carine na administrativnim prelazime Jarinje i Brnjak. 

Predstavnici Srba sa Kosova nisu do sastanka prihvatili sporazum, tvrdeći da je dogovor Beograda i KFOR-a neprecizan i da ne predviđa koja će roba moći da ulazi na Kosovo. 

Kako je ranije najavljeno, sjednica skupštine četiri opštine sjevera Kosova biće održana u utorak u Leposaviću, do kada barikade neće biti uklonjene. 
Na konsultacijama predstavnika četiri opštine, održanim tokom dana u Zvečanu, potvrđena je saglasnost da se jedinicama KFOR-a i dalje omogući sloboda kretanja.