{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stefan Fule: Hrvatska ispunjava sve uslove za ulazak u EU

F
26.3.2013. u 11:09
13
31
Stefan Fule: Hrvatska ispunjava sve uslove za ulazak u EU
13
Stefan Fule: Hrvatska ispunjava sve uslove za ulazak u EU
Štefan Fule (Foto: AFP)
Hrvatska općenito ispunjava obveze za pristupanje Europskoj uniji po svim uslovima i iskazala je sposobnost da ispuni uslove prije pristupanja, rekao je u utorak u Zagrebu povjerenik Europske komisije za proširenje Stefan Fule.
"Izuzetno mi je drago što su svi postavljeni uslovi ispunjeni ili će to uskoro biti", rekao je Fule na sjednici Hrvatske vlade.

Članovima vlade rekao je kako je priča o Hrvatskoj priča o uspjehu i kako je Hrvatska pokazala odlučnost i da je kroz puno godina napornog rada uspjela doći do cilja.

Naglasio je kako je Hrvatska bila pod "posebnom prismotrom, u posebnom režimu u kojem je osobito pozornost bila posvećena trima najtežim poglavljima, te da je pred nju još nedavno postavljeno 10 zadaća koje je sve ispunila".

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović je, otvarajući posebnu sjednicu na kojoj je učestvovao Fule, rekao da ovo nije kraj priče za Hrvatsku nego je riječ o "kraju početka".

"Hrvatska je 'rad u toku'" rekao je hrvatski premijer.

Dodao je kako je Hrvatska prošla dosad neviđeni "screening", ali da joj je to bilo od koristi i naveo kako iduće dvije i pol godine preostaje obaviti još puno toga kako bi uspješno ušla u Schengenski prostor.

"Nije jednostavno, ali siguran sam da imamo kvalitetu i prije svega karakter za to uspješno obaviti" rekao je Milanović.

Fule je učestvovao na posebnoj sjednici hrvatske vlade, sazvanoj kako bi on predstavio završni izvještaj Europske komisije o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno takmičenje, Pravosuđe i osnovna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

U završnom izvještaju od 15-tak stranica, Europska komisija se usredotočila na 10 zadaća iz tih triju poglavlja europske pravne stečevine, koje je identificirala u svom Sveobuhvatnom izvještaju o monitoringu, objavljenom u novembru, a koje je Hrvatska trebala ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. jula ove godine.

Osam od tih deset zadaća je ispunjeno, preostalo je još dovršiti granične prijelaze kroz Neum, što bi trebalo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca te dovršiti prevode evropske pravne stečevine. Komisija je zadovoljna sadašnjim ritmom prevođenja jer garantuje da će taj posao biti u potpunosti gotov do 1. jula.

Pozitivnim izvješćem o monitoringu postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora ulazi u završnu fazu, posebno glede Njemačke i Danske, koje su za dovršetak ratifikacije čekale ovo završni izvještaj o monitoringu.

Slovenija je nakon potpisivanja dogovora s Hrvatskom o rješavanju pitanja Ljubljanske banke započela postupak ratifikacije koji će biti gotov za nekoliko dana, a vrlo blizu završetka ratifikacije su i Belgija i Holandija.

Od potpisivanja pristupnog ugovora, 9. decembra 2011. do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU Komisija je bila predvidjela tri izvještaja o monitoringu. Prvo je objavljeno 24. aprila 2012. godine za tri najvažnija poglavlja, 10. novembra 2012. objavljeno je Sveobuhvatno izvješće kojim su pokrivena sva poglavlja, a treće i završno je ovo današnje koje je Fuele predstavio na sjednici hrvatske Vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: