Izdata i potjernica
270

Stefan Černetić varao svijet godinama, predstavljao se kao princ Crne Gore i Makedonije

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Italijanska policija izdala je potjernicu za izvjesnim Stefanom Černetićem zbog toga što se godinama predstavljao kao "princ od Crne Gore i Makedonije" i na taj način prevario brojne predstavnike jet seta, živeći na njihov račun i nudeći im saradnju.

Černetić i njegov saradnik sumnjiče se za lažno predstavljanje i falsifikovanje dokumenata, a za crni mercedes koji su okitili crnogorskim zastavicama i naljepnicama diplomatskog kora i njime se vozili po cijeloj Evropi, dobit će posebne kazne.

Zahvaljujući profilima na društvenim mrežama, prepunim slika sa elitinih događaja, kao i web sitea preko kojeg je plasirao lažne vesti, Stefan Černetić (57) iz Torina uspio je da se svijetu predstavi kao potomak Crnojevića i "princ od Crne Gore i Makedonije".

Razmetljiva titula nasamarila je brojne predstavnike italijanskog i svjetskog jet seta, a lažnom princu osigurala ulaz na elitne zabave i prijeme gradonačelnika, visokih sveštenih lica i pravih potomaka kraljevskih porodica.

"Njegovo veličanstvo" se prije samo dvije nedelje našlo za stolom princeze Irene od Grčke i Danske u Atini, a samo nekoliko dana ranije prisustvovao je trkama Formule 1 u Monaku, u društvu šeika i super modela, piše Blic.rs.

Na listi nasamarenih našla se i Pamela Anderson. Ona ne samo da je povjerovala u legitimnost prijestolonasljednik Crne Gore i Makedonije, već je i kleknula pred njim, kako bi primila titulu grofice od "ljiljana Santa Marije Ligure" i bila proglašena za "Veliku damu Crne Gore".

Odgovor iz Ambasade Makedonije: Nemamo princa i ne dijelimo ga s Crnom Gorom

Prevaren se našao i gradonačelnik Monopolija Emilio Romani, koji je za lažnog princa priredio bogati prijem, a slike sa tog događaja osvanule su na zvaničnoj web stranici grada. Na društvenim mrežama Stefana Černetića vidi se da ni ugledni katolički i pravoslavni sveštenici nisu posumnjali u njegov identitet.

No, bajci punoj skupih pića, lijepih žena, dobrih kola, luksuznih vila i skupih tompusa, morao je doći kraj. U jednom elitnom odmaralištu u Fusini "princ" je napravio pozamašan račun, koji je menadžer potom proslijedio Ambasadi Makedonije u Italiji. Stigao je odgovor kao hladan tuš - ne šaljite nam račune, princa nemamo, a sigurno ga ne dijelimo sa Crnom Gorom.

Odmah je obaviješteno italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je fotografije Černetića i njegovog pratioca poslalo svim ispostavama u okolini. Policiji je rečeno da obrati pažnju na mercedes okićen crnogorskim zastavama i da, ako ga primijeti, slobodno zaustavi - državnička obilježja su lažna, a muškarac u kolima ne posjeduje ni diplomatski imunitet, niti ijednu privilegiju međunarodnih odnosa. U međuvremenu, lažni Stefan Černetić je uživao u svom boravku.

S obzirom da su na njegovu glumu pali ne samo političari i bogati privrednici, već i važne ličnosti iz cijele Evrope, saznanje je toliko uznemirilo javnost da su u slučaj Černetića umiješali karabinjeri iz Brindisija, Turina, Bergama i Avelina.

Italijanski mediji ne navode tačno zašto im je za otvaranje slučaja i hapšenje Černetića bilo potrebno skoro godinu dana, ali nabrajaju da su prilikom hapšenja zaplijenjeni diplomatski pasoši, naljepnice diplomatskog kora, međunarodne nagrade, potvrda kraljevske kuće Crne Gore i razne diplome.

Pokušao prevariti i Trumpa

Blic.rs piše da je Černetić pokušao i da nasamari i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Naime, jedan od prinčevih prijatelja sa društvene mreže Facebook okačio je pismo koje je navodno stiglo kao odgovor direktno od šefa osoblja Bijele kuće Reince Priebusa, uz potpis Donalda Trumpa lično.

"Dragi Stefane od Crne Gore. Moje ime je Reince Priebus i ja sam šef osoblja Bijele kuće američkog predsjednika, Donalda Trampa. Zahvaljujem vam se u ime predsjedničke administracije zbog vašeg interesovanja da izgradite nove kanale saradnje sa Bijelom kućom", počinje svoj navodni odgovor Pribus.

Kako stoji u pismu, Pribus piše kako je stiglo mnogo vijesti o ICDO (Internacionalna organizacija civilne odbrane, Švicarska), i kako je rad ove organizacije značajan.

"Predsjednik Tramp bi sa zadovoljstvom razgovarao o daljoj saradnji u budućnosti. Primio sam pismo vaše organizacije preko gospodina Michaela Charlesa Rockefellera, kojeg iskreno poštujem i cijenim, i bio bih srećan da organizujem video konferenciju, kako bih bolje shvatio kako Bijela kuća može da bude od koristi", piše dalje Pribeus.

Šef osoblja, kako stoji u pismu, dalje navodi da je predsjednik Tramp vidio pismo i pristao da ga potpiše.

"Ipak, volio bih da naglasim da predsjednik ne obećava bilo kakvu saradnju između ICDO i Bijele kuće dok ne bude imao više informacija o vašim operacijama, metama, i zahtjevima od Bijele kuće i američkih organizacija. Kada se to ispuni, biće poslato zvanično pismo sa punom podrškom, potpisano od predsjednika i uručeno odgovarajućem tijelu ICDO organizacije u Ženevi. Ovo pismo nije za zvaničnu upotrebu", završava navodno pismo Priebus.