{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Statistike: Skoro 58 posto mladih u BiH nema posao

A
24.10.2015. u 12:55
45
69
Statistike: Skoro 58 posto mladih u BiH nema posao
45
Statistike: Skoro 58 posto mladih u BiH nema posao
Foto: Arhiv/Klix.ba
Najnoviji statistički podaci pokazuju da je svaka druga osoba na Balkanu uzrasta od 18 do 24 godine nezaposlena.
Posljednji statistički podaci za 2015. godinu pokazuju kako je nezaposlenost među mladima u regiji najveća u Bosni i Hercegovini i iznosi 57,9 posto.

Situacija nije bolja ni u drugim zemljama regiona gdje u prosjeku svaka druga mlada osoba nema zaposlenje.

Kada je riječ o ostalim zemljama regiona, Makedonija se nalazi odmah iza BiH, a stopa nezaposlenosti mladih u toj zemlji trenutno iznosi oko 53 posto.

Podaci Eurostata pokazuju da Hrvatska, također, spada među zemlje Evropske unije s najvišom stopom nezaposlenosti mladih osoba. Stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj iznosi 43,1 posto.

Također, svaka druga osoba u Crnoj Gori uzrasta od 18 do 24 godine je nezaposlena a posebno zabrinjava podatak o naglom porastu broja nezaposlenih visokoškolaca. U Crnoj Gori je stopa nezaposlenosti mladih 45,3 posto.

Prema posljednjim podacima objavljenim u oktoboru ove godine, stopa nezaposlenosti mladih osoba u Srbiji iznosi 43 posto.

Prema nezvaničnim podacima, stopa nezapolenosti mladih u Albaniji se kreće oko 24 posto.

U Njemačkoj svaka 12 mlada osoba bez poslaS druge strane, na evropskom niovu stopa nezaposlenosto mladih je 22,3 posto. U Evropskoj uniji stopa nezaposlenosti osoba do 25 godina iznosi 21,9 posto, a najveća je u Grčkoj gdje iznosi 51,8 posto i Španiji sa 48,6 posto. Prema podacima, Njemačka ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih, i to 7,8 posto, a slijedi Austrija sa 9,3 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: