|

State Department o oslobađajućoj presudi Gotovini i Markaču

State Department o oslobađajućoj presudi Gotovini i Markaču
1
F
FENA
17.11.2012. u 10:14
46
komentara
1

dijeljenja
State Department o oslobađajućoj presudi Gotovini i Markaču (Foto: Arhiv/AFP)
Sjedinjene Države primile su na znanje i prihvaćaju presudu Haškog suda (ICTY) protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, ali nisu igrale nikakvu ulogu u njihovim predmetima, izjavila je u petak glasnogovornica State Departmenta.
Na pitanje smatra li da će presuda učiniti složenijom pomirbu Hrvatske, Srbije, Kosova i Balkana općenito, glasnogovornica Victoria Nuland je kazala kako svi trebaju poduprijeti postupke pred ICTY-em i njihove ishode.

"Kada smo stvarali ICTY kao međunarodna zajednica i kao transatlantska zajednica, svi smo ga poduprli. To je postavljeno tako da se te optužbe mogu iznijeti pred sudom na način koji je otvoren i transparentan. Dakle, na svima nama je da podupremo taj proces i podržimo rezultate", rekla je Nuland.

Dodala je kako želi iskoristiti priliku da razjasni neke zablude na Balkanu.

"Dopustite mi samo reći da Sjedinjene Države nisu igrale nikakvu ulogu u predmetima Gotovine i Markača. Nismo dali nikakve izvještaje niti u ime tužiteljstva ili obrane, i mi nemamo nikakav poseban komentar o bilo kojem pitanju u ovom slučaju, ali mi poštujemo ICTY i poštujemo njegove odluke", istaknula je glasnogovornica, javila je Hina.

Žalbeno vijeće Haškog suda u petak je poništilo prvostepenu presudu, donijelo oslobađajuće presude i naložilo trenutno puštanje iz pritvora generala Gotovine i Markača, koji su istoga dana vladinim avionom stigli u Hrvatsku.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...