Regija
22

Starica stradala u poplavama u Srbiji, počela evakuacija u Kladovu

Klix.ba
Starija žena iz sela Podvrška izgubila je život u poplavama koje su nakon velikih kiša zahvatile srbijansku opštinu Kladovo, odsječenu od svijeta bujicama sa obronaka planine Miroč.

Oko dvadeset stanovnika ovog sela je večeras evakuisano zbog vanredne situacije izazvane poplavama. Oni su se popeli na više etaže svojih kuća, nakon čega su prebačeni na sigurno. Bujica je odnijela dva mosta koji iz Negotina vode ka ovom mjestu, a oštećen je i put na Đerdapskoj magistrali, prenose srbijanski mediji.

Kako je rekao načelnik Sektora za vanredne situacija MUP-a Srbije Predrag Marić, uskoro će početi i evakuacija u mjesnoj zajednici Tekija.

"Ovo je izuzetno teška situacija. Nemoguće je zamisliti koliko. Ovo se događa jednom u sto godina. Polovina naselja Tekije je nestala, ljude ćemo morati brodovima da izvlačimo pošto helikopteri ne mogu da polete, a putem ne smijemo da krenemo", rekao je Radovan Arežina, predsjednik opštine Kladovo za B92.

Elektroprivreda Srbije saopštila je da su olujno nevrijeme, kiša i vjetar, koji su tokom noći zahvatili područje Kladova, nanijeli veliku štetu Hidroelektrani "Đerdap 1".

U Majdanpeku rijeka Pek prijeti da poplavi centar grada, a kod Negotina nadležni razmišljaju o evakuaciji mještana dva sela - Samarinovac i Dušanovac.