{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stalno vijeće OESS-a donijelo odluku o zatvaranju misije u Hrvatskoj

F
22.12.2007. u 12:59
0
0
Stalno vijeće OESS-a donijelo odluku o zatvaranju misije u Hrvatskoj
0
Stalno vijeće OESS-a donijelo odluku o zatvaranju misije u Hrvatskoj
Stalno vijeće OESS-a usvojilo je noćas u Beču odluku kojom se 31. prosinca zatvara Misija OESS-a u Hrvatskoj.
OESS će u Zagrebu otvoriti Ured, u čijem mandatu će biti praćenje suđenja za ratne zločine što je međunarodna obveza koju je OESS, a kroz njega i Hrvatska, preuzeo prije nekoliko godina kako bi Međunarodni sud u Den Haagu uopće prihvatio transferiranje suđenja u zemljama porijekla optuženika.

Taj Ured će biti brojčano manji od dosadašnje Misije, a o tome će se odlučivati narednih tjedana kroz raspravu o proračunu cijelog OESS-a.

Ured OESS-a u Zagrebu uz praćenje suđenja za ratne zločine imat će i zadaću izvješćivati sjedište OESS-a o preostalim aspektima provedbe programa stambenog zbrinjavanja povratnika iz izbjeglištva.

Odluka o zatvaranju Misije OESS-a u Hrvatskoj, kao što se u
preambularnom dijelu dokumenta ističe, potvrda je uspješne suradnje između "Vlada RH i Misije OESS-a proteklih godina, te potvrda da Hrvatska velikim koracima grabi u ostvarivanju svojih ciljeva ulaska u europske i euroatlantske integracije i sve se više oslobađa tereta nedavne prošlosti", izjavio je predstavnik RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beèu, veleposlanik Vladimir Matek.

Misija OESS-a bila je u Hrvatskoj od 1996. godine, a posljednjih godina kako su se ispunjavale točke njezina mandata, postupno se smanjivao broj međunarodnih članova kao i područja s kojima se bavila.

Tehnička procedura oko zatvaranja Misije trajat će oko tri mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: