{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stalno vijeće OESS-a donijelo odluku o zatvaranju misije u Hrvatskoj

F
22.12.2007. u 12:59
0
0
Stalno vijeće OESS-a donijelo odluku o zatvaranju misije u Hrvatskoj
0
Stalno vijeće OESS-a donijelo odluku o zatvaranju misije u Hrvatskoj
Stalno vijeće OESS-a usvojilo je noćas u Beču odluku kojom se 31. prosinca zatvara Misija OESS-a u Hrvatskoj.
OESS će u Zagrebu otvoriti Ured, u čijem mandatu će biti praćenje suđenja za ratne zločine što je međunarodna obveza koju je OESS, a kroz njega i Hrvatska, preuzeo prije nekoliko godina kako bi Međunarodni sud u Den Haagu uopće prihvatio transferiranje suđenja u zemljama porijekla optuženika.

Taj Ured će biti brojčano manji od dosadašnje Misije, a o tome će se odlučivati narednih tjedana kroz raspravu o proračunu cijelog OESS-a.

Ured OESS-a u Zagrebu uz praćenje suđenja za ratne zločine imat će i zadaću izvješćivati sjedište OESS-a o preostalim aspektima provedbe programa stambenog zbrinjavanja povratnika iz izbjeglištva.

Odluka o zatvaranju Misije OESS-a u Hrvatskoj, kao što se u
preambularnom dijelu dokumenta ističe, potvrda je uspješne suradnje između "Vlada RH i Misije OESS-a proteklih godina, te potvrda da Hrvatska velikim koracima grabi u ostvarivanju svojih ciljeva ulaska u europske i euroatlantske integracije i sve se više oslobađa tereta nedavne prošlosti", izjavio je predstavnik RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beèu, veleposlanik Vladimir Matek.

Misija OESS-a bila je u Hrvatskoj od 1996. godine, a posljednjih godina kako su se ispunjavale točke njezina mandata, postupno se smanjivao broj međunarodnih članova kao i područja s kojima se bavila.

Tehnička procedura oko zatvaranja Misije trajat će oko tri mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: