|

'Stabilnost u BiH za buduće kretanje zapadnog Balkana'

'Stabilnost u BiH za buduće kretanje zapadnog Balkana'
0
S
SRNA
9.12.2009. u 08:24
38
komentara
0

dijeljenja
'Stabilnost u BiH za buduće kretanje zapadnog Balkana'
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je BiH najznačajniji i najbliži susjed Srbije i zemlja čija će stabilnost i progres umnogome odrediti buduće smjernice i kretanje kojim će ići zapadni Balkan.
On je naveo da je Srbija spremna da učini apsolutno sve i da se "angažuje sa svojim prijateljima i susjedima u BiH", kako bi se u BiH uspostavilo povjerenje i došlo do neophodnih promjena koje će omogućiti ubrzani nastavak evropskih integracija.

"Srbija na sto, kada je reč o BiH, stavlja jedan stav, koji je od presudne važnosti za bilo šta što se bude u budućnosti dešavalo u BiH, a to je da Beograd u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. To je naš principijelni stav kada je reč o bilo kojoj zemlji", rekao je Jeremić sinoć za B92.

Prema njegovim riječima, taj principijelni stav Srbije po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH predstavlja jedan od temelja buduće politike međunarodne zajednice, uključujući i Srbiju, kada je riječ o budućnosti ne samo BiH, nego i cijelog zapadnog Balkana.

On je izbjegao da direktno komentariše neprovjerenu informaciju da će Vlada Srbije predložiti srpskom parlamentu u narednih nekoliko mjeseci usvajanje jedne deklaracije o Srebrenici, podsjetivši da su srpski državni organi o Srebrenici zauzeli jasan stav.

Jeremić je podsjetio da je predsjednik Srbije Boris Tadić prisustvovao 2005. godine obilježavanju 10-te godišnjice zločina u Srebrenici i time napravio jedan veliki gest, koji iskazuje zvaničan stav državnih organa Srbije po tom pitanju.

On je rekao da za vlast u Srbiji nastavak pune saradnje sa Haškim tribunalom neće biti dovedena u pitanje nijednog trenutka.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...