Zagreb izdao upute
0

Šta raditi u slučaju pandemije gripe H1N1?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar zdravstva Hrvatske Darko Milinović u Dnevniku HTV-a kazao je kako je svinjska gripa uzela i treću žrtvu. Riječ je o 62-godišnjem muškarcu koji je preminuo u bolnici 'Sestre Milosrdnice' u Zagrebu. Preminuli je muškarac bolovao od dijabetesa.

Od gripe tipa H1N1 do sada je preminuo 61-godišnji Splićanin i njegova trogodišnja sugrađanka koja je bolovala i od leukemije, javlja Tportal.hr.

Stožer za zdravstvo Grada Zagreba izdalo je upute šta činiti u slučaju pandemijske gripe H1N1, koja se može prepoznati po povišenoj tjelesnoj temperaturu, glavobolji, umoru, bolovima u mišićima, kašlju, grlobolji, curenju iz nosa ili neprohodnosti nosa uz moguće bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i proljev.

U slučaju gripe potrebno je javiti se svom liječniku porodične medicine koji će oboljelog, ocijeni li potrebnom, pozvati na pregled u ambulantu gdje će, također prema potrebi moći dobiti i antivirusni lijek. Pritom će u bolnicu uputiti samo najteže slučajeve oboljenja i bolesnike kod kojih je došlo do komplikacija.

Preporučuje se pridržavanje liječničkih savjeta, uzimanje dovoljno tekućine i lako probavljivu hranu te snižavati povišenu tjelesnu temperaturu. Letak sa preporukama Zagrepčani će moći dobiti u liječničkim čekaonicama i u ljekarnama Gradskih apoteka Zagreb.

'Ako je potrebno uzmite lijek protiv bolova, ne zanemarite svoju redovitu terapiju ako ste hronični bolesnik, a poseban oprez potreban je kod oboljele djece, trudnica i teških hroničnih bolesnika', stoji u preporukama zagrebačkog Stožera za zdravstvo u slučaju pandemijske gripe.

Podsjeća se da je gripa virusna infekcija dišnih organa koja se lako širi, a najčešće se prenosi kapljicama nastalim prilikom kihanja i kašljanja. Virus gripe može se prenijeti ako se kontaminiranim rukama dodiruju sluznice usta, nosa i oka.

Kako bi se spriječila infekcija virusom gripe preporučuje se izbjegavanje zatvorenih prostora gdje boravi mnogo ljudi, odnosno svaki nepotreban kontakt s većim brojem ljudi i osobama koje imaju simptome respiratorne bolesti. Treba redovito prozračivati prostorije, prati ruke vodom i sapunom ili koristiti alkoholni dezinficijens za ruke.