{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srpsko tužilaštvo traži dokumentaciju o "Oluji" i Gotovini

S
25.11.2012. u 11:28
1
0
Srpsko tužilaštvo traži dokumentaciju o "Oluji" i Gotovini
1
Srpsko tužilaštvo traži dokumentaciju o "Oluji" i Gotovini
Ante Gotovina (Foto: Arhiv/AFP)
Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je od Haškog tužilaštva materijale i dokaze o počinjenim ratnim zločinima tokom i poslije vojno-policijske akcije hrvatskih oružanih snaga "Oluja", koji se nalaze u predmetu protiv "Ante Gotovine i ostalih", saopšteno je iz ovog tužilaštva.
Osim zahtjeva za dostavljanje dokumentacije u ovom predmetu, srpsko tužilaštvo je obavijestilo glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da je od Tranzicionog tima Haškog tribunala zatražilo i materijale koji se odnose na događaje ratnih zločina, počinjenih tokom i poslije "Oluje", posebno na onim lokacijama za koje srpsko tužilaštvo vodi pretkrivični postupak.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je nedavno da će njegovo tužilaštvo aktivirati postupke u predmetima ratnih zločina koji su počinjeni u Hrvatskoj nad Srbima, odnosno u Kijanima, Malom Alanu, Dvoru na Uni, Gospiću, Petrinji i Vrginmostu.

Do ovog poteza je došlo nakon osobađajuće presude u Haškom tribunalu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača za zločine u akciji "Oluja".

Apelaciono vijeće Haškog tribunala 16. novembra je oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

U agresiji hrvatskih oružanih snaga na sjevernu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, koja je nazvana "Oluja", sa svojih ognjišta protjerano je oko 230.000 krajiških Srba.

Prema evidenciji "Veritasa", u vojnoj akciji i poslije nje, poginulo je i nestalo 1.922 Srba, od kojih su 1.192 bili civili, a oko polovine je bilo starije od 60 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: