Regija
0

Srpsko-turski odnosi dostigli najviši nivo u historiji

FENA
Mehmet Ali Şahin
Mehmet Ali Şahin
Srpsko-turski odnosi dostigli su najviši nivo u povijesti bilateralnih odnosa dviju zemalja, istaknuli su u utorak u Ankari predsjednici parlamenata dviju država, Slavica Đukić-Dejanović i Mehmet Ali Şahin.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turske Sahin rekao je da su tome pridonijele uzajamne posjete najviših dužnosnika Srbije i Turske, navedeno je u saopćenju kabineta predsjednice Skupštine Srbije.

Sahin je naglasio da je posjeta Đukić-Dejanović Ankari značajna jer se radi o prvoj posjeti predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela Srbije Turskoj. On je pozdravio i usvajanje Rezolucije o osudi zločina u Srebrenici u srbijanskom parlamentu.

Đukić-Dejanović, koja boravi u jednodnevnoj posjeti Ankari na poziv Sahina, pohvalila je dobre parlamentarne odnose, posebno na razini skupina prijateljstava i dodala da bi parlamentarni odbori za vanjske poslove, evropske integracije i ekonomiju mogli znatno unaprijediti te odnose, ali i dati poseban impuls jačanju sveukupnih bilateralnih odnosa.

"Bliskost mentaliteta dvaju naroda najznačajniji je most suradnje Srbije i Turske, ali i jače stabilnosti regije", istaknula je predsjednica srbijanskog parlamenta.

U izaslanstvu Skupštine Srbije su i poslanici Bajram Omeragić, koji je i predsjednik Grupe prijateljstva između Srbije i Turske i član tog tijela Meho Omerović, prenio je Tanjug.