Protest u Beogradu
0

Srpski radikali spalili hrvatsku zastavu, Nikolića nazvali ustašom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Članovi i pristalice izvanparlamentarne Srpske radikalne stranke (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja u subotu su na protestu u Beogradu, u povodu oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, spalili hrvatsku zastavu, a predsjednika Srbije nazivali “izdajicom” i “ustašom”.

U protestu ispred zgrade Predsjedništva u središtu grada sudjelovalo je nekoliko stotina članova i pristaša Šešeljevih radikala, a kordon od nekoliko desetaka policajaca spriječio ih je da se približe sjedištu predsjednika Srbije.

Sudionici protesta su, gazeći i paleći hrvatsku zastavu, skandirali “Ovako će i Hrvatska” i “Bit će mesa, bit će mesa, klat ćemo Hrvate”, o čemu je izvijestila agencija FoNet i brojni internetski portali.

Nosili su i transparente “Hag=EU=Vatikan”, “Dogodine u Kninu”, “Stop haškoj tiraniji” i “Sloboda za Šešelja”, uzvikujući imena haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića, nekadašnjih vođa bosanskih Srba, koji su pred Haškim sudom optuženi za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović optužio je svog donedavnog partijskog sudruga, a danas predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za izdaju i za “ponizno ponašanje” prema američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton s kojom se nedavno susreo.

Šarović je zamjerio Nikoliću da nije “ništa uradio da zaštiti srpski narod”, što su sudionici protesta propratili povicima “Tomo, ustašo”.

Šarović je na prosvjedu ocijenio kako je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima pokazala da je “Hrvatska ostvarila svoj cilj, za koji je potrošila desetine miliona eura, unajmila najbolje odvjetnike i lobiste”, dočim “rukovodstvo Srbije od 2000. godine nije učinilo ništa da pomogne Srbima kojima se sudi u Den Haagu, niti da zaštiti srpske interese”, prenijela je Hina.

Srpska napredna stranka (SNS), koja je prije četiri godine nastala kao frakcija SRS-a, najoštrije je osudila, kako je navedeno, “primitivno, divljačko i antisrpsko ponašanje malobrojnih predstavnika SRS-a”, dodajući kako su oni “valjda jedini na svijetu krivca za skandaloznu odluku Haškog tribunala našli u predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću”.

U svom saopćenju SNS je istaknuo kako “Nikolić, kao predsjednik Srbije, smeta svima koji ne žele normalnu i pristojnu Srbiju”.

“U takvom načinu obavljanja svog posla predsjednik Nikolić ima i imat će punu potporu SNS, kao najodgovornije i najveće političke stranke u Srbiji”, istaknuto je u saopćenju te stranke, vodeće u vladajućoj koaliciji koju još čine socijalisti premijera Ivice Dačića i Udruženi regiuoni Srbije ministra financija i gospodarstva Mlađana Dinkića.