"Civilizacijski iskorak"
0

Srpska vlada sutra o Ugričiću zbog podrške Nikolaidisu

FENA
Andrej Nikolaidis
Andrej Nikolaidis
Vladi Srbije će sutra biti podnesen izvještaj Ministarstva kulture na osnovu kojeg će donijeti odluku o upravniku Narodne biblioteke Srbije (NBS) Sretenu Ugričiću, jednom od potpisnika Proglasa Foruma pisaca u kome se traži "obustava medijske hajke na crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa".

"Ministar kulture Predrag Marković obavijestio je vladu da je već poduzeo aktivnosti iz svoje nadležnost da se čitav slučaj ispita i u toku sutrašnjeg dana na osnovu tog izvještaja zatražit će odgovarajuću odluku od vlade", rekao je novinarima direktor vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović i dodao da će ta odluka zavisiti prvenstveno od izvještaja ministra kulture.

Nikolaidis, inače savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta, u autorskom tekstu napisao je da bi aktiviranje eksploziva u dvorani "Borik" u kojoj su se tokom proslave 20 godina Republike Srpske nalazilo najviše rukovodstvo Srbije i RS-a, kao i srpski patrijarh, bilo "civilizacijski iskorak".

U Proglasu Foruma pisaca, objavljenom u utorak, potpisnici, među kojima i Ugričić, usprotivili su se "medijskoj hajci" na Nikolaidisa i naveli da su kritike beogradskih medija na račun Nikolaidisa dokaz da "srpska politička elita nije odustala od svojih hegemonističkih namjera prema Crnoj Gori, čemu se Forum pisaca odlučno suprotstavlja".

Proglas Foruma pisaca izazvao je danas burnu reakciju javnosti, zbog koje je Ugričić izjavio da je "zgrožen bezobzirnošću medija koji su mu na šokantan način pripisali stavove s kojima se nikada ne bi mogao složiti".

"Kao upravnik nacionalne biblioteke, kao pisac i javna ličnost, svoje konstruktivne i kritičke stavove sam uvijek iznosio u cilju napretka i razvoja i srpske kulture i cijelog našeg društva", naveo je Ugričić u saopćenju za javnost.

"Svjedoci smo čestog izvrtanja istine i manipulacija u tabloidnom novinarstvu, ali uvjeren sam da veliki dio javnosti neće podleći manipulaciji", naveo je Ugričić, ocijenivši novinske napise koji ga optužuju notornom neistinom i fabrikacijom.

On smatra da njegov rad i doprinos uspjesima NBS-a na zaštiti i promociji srpske kulture u zemlji i svijetu dovoljno svjedoče o njegovom patriotizmu i privrženosti demokratskim vrijednostima.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je danas da će tražiti da se Ugričić razriješi dužnosti direktora NBS-a.

Dačić je izjavio je da "ne može da vjeruje da direktori javnih ustanova mogu da govore na taj način", ocijenivši podršku Ugričića Nikolaidisu kao podršku terorizmu.

“Može on da pozdravlja (Nikolaidisa), ali iz zatvora, a ne iz biblioteke. Takve izjave imaju veze sa bezobrazlukom i ne mogu da shvatim kako neko žali što neko nije ubijen. To je podrška terorizmu", poručio je Dačić u izjavi novinarima, ocijenivši da bi u Americi svako ko na takav način izrazi podršku terorističkom aktu bio uhapšen "za dva minuta".

Forum pisaca uputio je danas nov proglas javnosti u kome poziva na pažljivo i razložno čitanje izvornog teksta Nikolaidisa i saopćenja Foruma.

Forum pisaca smatra da "u sve usijanijoj predizbornoj političkoj aktivnosti, ponovo počinje podjela na patriote i izdajnike, ponovo se traže spoljni neprijatelji, ponovo se u igru ubacuje teorija zavjere".

"Tako se može ocijeniti i nedavno saopćenje o pripremi navodnog atentata na predsjednika Tadića, ministra policije Dačića i patrijarha Irineja", navodi Forum.

Forum pisaca poziva na javnu debatu o naslijeđu "traumatične prošlosti, što je zapravo žarišno mjesto svih reakcija koje su uslijedile posljednjih sedmica. Nesuočavanje s tim naslijeđem je opasnost koja pokreće odjeke i reagiranja, kojima su ovih dana ispunjeni mediji u Srbiji".

"Nakon apela Foruma pisaca da se u cijelosti objavi tekst crnogorskog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa, dominantna reakcija medija u predizbornoj groznici jeste da se pojedini potpisnici i članovi Foruma pisaca, prije svega Sreten Ugričić, prikažu kao oni koji podržavaju terorizam, a ne kao zagovornici elementarnih ljudskih i autorskih prava. Ponovo je u pitanju spinovanje i selektivno citiranje", izjavio je Tanjugu pisac Filip David, jedan od potpisnika saopćenja Foruma pisaca.

Navodeći da su novi Proglas potpisali pisci različitih generacija koji su ukazali da se njegovim pažljivim čitanjem može shvatiti da on ne podržava nikakav atentat nego se protestira protiv izvlačenja jednog citata iz konteksta čitavog Nikolaidisovog teksta.

U izjavi Tanjugu likovni umjetnik i književnik Mileta Prodanović, također među potpisnicima Proglasa Foruma pisaca, objasnio je da je stavio svoj potpis na apel da prestane praksa konstatiranja nečega što prethodno nije bilo dato na uvid javnosti.

"Proglas Foruma pisaca ne znači da se potpisnici slažu s tim što je u tekstu Andreja Nikolaidisa izrečeno, apel se upućuje na to da prestane praksa vađenja stvari iz konteksta", kazao je Prodanović.

Zbog nedavno objavljenog autorskog teksta savjetnika predsjednika crnogorske skupštine, Nikolaidisa, Srbija je uputila protestnu notu Crnoj Gori, a crnogorsko ministarstvo inostranih poslova saopćilo je da stavovi Nikolaidisa izneseni u njegovom autorskom tekstu ni u kom vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.