Smirivanje tenzija
23

Srpska lista će učestvovati na novim izborima ukoliko Kosovo ispuni dva uslova

N. V.
Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu, učestvovat će u novim izborima na sjeveru ukoliko Priština ispuni njihova dva osnovna uslova.

Ti uslovi se odnose na povlačenje specijalne snage kosovske policije i formiranje zajednice srpskih općina, saopćili su iz Srpske liste danas, piše RSE.

Ova stranka je bojkotovala vanredne lokalne izbore koji su održani 23. aprila u četiri općine na sjeveru Kosova, a ne priznaju ni nove gradonačelnike.

Prištinska vlast je pokušala prisilno postaviti nove gradonačelnike uz policiju i nasilje koje je osudila međunarodna zajednica, međutim građani su u velikom broju protestovali kako bi to spriječili.

Održani su razgovori između srbijanskih i kosovskih predstavnika uz posredstvo međunarodne zajednice, prilikom čega je načelno dogovoreno da bi se mogli održati novi izbori. Međutim, Srpska lista traži ispunjenje svojih uslova kako bi učestvovala na izborima.

Osim, povlačenja policije i formiranja ZSO, oni navode kako je neophodno i pustiti na slobodu dvojicu Srba iz Zvečana koji se nalaze u jednomjesečnom pritvoru. Radoš Petrović i Dušan Obrenović su uhapšeni zbog nasilja na severu Kosova 29. maja, a terete se, između ostalog, za rušenje ustavnog poretka Kosova.