{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Srijemski poljoprivrednici voze traktore na jestivo ulje

F
FENA
19.11.2014. u 20:54
4
59
Srijemski poljoprivrednici voze traktore na jestivo ulje
4
Srijemski poljoprivrednici voze traktore na jestivo ulje
Poljoprivrednici u Srijemu masovno, umjesto euro dizela, u traktore ulijevaju jestivo ulje jer je dvostruko jeftinije, zabilježila je u srijedu Radio televizija Vojvodine.
"Jestivo ulje se ulijeva u rezervoar s gorivom u razmjeri pola ulja, pola euro dizela. I traktor ide super, nema problema čak ni pri oranju. Računica je jasna", rekao je poljoprivrednik Stevica Umetić za RTV.

Njegov kolega iz sela Laćarak Predrag Popović dodaje da su na to primorani zbog starih, dotrajalih traktora.

"Naši traktori imaju motore koji tvornički troše običan dizel, nekadašnji D-2, pa imaju i do 60 posto veću potrošnju kada se u njih ulijeva euro dizel", rekao je Popović, i napominje da u mnogim zemljama u okruženju postoji više vrsta dizela.

"Na zapadu imate D-1 gorivo, u Hrvatskoj plavi dizel, lož ulje i D-2 imate u BiH. Samo u Srbiji nema D-2 goriva, a više od polovice naših traktora imaju te motore. Mogu se oni voziti na euro dizel, ali je potrošnja goriva dosta veća", precizira Popović.

Po njihovim riječima, u mjestu Laćarak skoro svako gazdinstvo na traktor potroši najmanje 50 litara jestivog ulja.

"U megamarketima nalazimo jestivo ulje za 82 dinara, a litra euro dizela je 160 dinara. Sve vam je jasno. Tko ima ruske traktore, on u rezervoar ulijeva i do 80 posto jestivog ulja. Jeftino će obaviti jesenske radove. Ne treba ljudima zamjerati", rekao je Umetić.

Dosjetljivi poljoprivrednici kažu i kako će time uspjeti podići otkupnu cijenu suncokreta zbog veće potražnje jestivog ulja u prodavaonicama, koje polako nestaje s polica mjesnih prodavaonica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: