Beograd
0

Sretenu Jociću određen pritvor

SRNA
Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, koji je danas uhapšen zbog sumnje da je umiješan u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" Ive Pukanića, određen je 48-satni pritvor - prenose srbijanski mediji.

Jocić će potom u zakonskom roku biti predat istražnom sudiji.

Policija je nešto prije 21.00  čas završila pretres kuće u Tolstojevoj ulici, odakle je odvela Jocića.  

Informaciju o hapšenju Jocića potvrdio je u Pragu i ministar policije Ivica Dačić, koji je dodao da je u pitanju koordinirana akcija Ministrastva unutrašnjih poslova (MUP) i specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je u koordinisanoj akciji MUP-a i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal uhapšen Sreten Jocić, zbog navodne umješanosti u ubistvo Pukanića.

Veljović je potvrdio da Hrvatska nije tražila izručenje Sretena Jocića.

Jocićev advokat Zdenko Tomoanović rekao je da je nešto pre 15 časova policija njegovom klijentu uručila poziv za saslušanje, nakon čega je počeo pretres kuće.
"Ako ima veze s Hrvatskom, pretpostavljam da će Tužilaštvo, na glasinu o eventualnom učesću u događajima u Hrvatskoj pokrenuti svoju istragu, jer ne može biti izručen", kaže Tomanović.

Sreten Jocić je uhapšen u kući Slobodana Miloševića, koju je iznajmljivao. Pretres kuće je trajao više od pet časova, a svo vrijeme u Tolstojevoj ulici je bilo nekoliko policijskih džipova.

Hapšenje   Jocića uslijedilo je nakon što je jedan od svjedoka saradnika u istrazi koja se vodi povodom ubistva Pukanića, u iskazu hrvatskoj policiji optužio Jocića da je naručio ovo ubistvo.  

Hrvatski mediji su ranije pisali da će USKOK, na osnovu iskaza svjedoka pokajnika,  za ubistvo Pukanića  osumnjičiti   ili označiti    kao naručioca    ili organizatora ubistva Sretena   Jocića   i za njim raspisati međunarodnu potjernicu i odrediti mu pritvor.

  Ivo Pukanić, vlasnik "Nacionala",  i     direktor marketinga    Niko Franjić ubijeni su u centru Zagreba 23. oktobra prošle godine.