Uhapšen u SAD-u
0

Srbin najveći diler droge u Skandinaviji

Sarajevo-x.com
Predraga Stojanovića (44), državljanina Srbije, uhapsila je u subotu američka policija, a mediji u Arizoni tvrde da je iza brave jedan od najvećih krijumčara narkotika u Evropi.

U Srbiji je Stojanović također ranije privođen, ali u tom poslu nije bio neko značajnije ime, kažu sagovornici srbijanskog lista Blic. Stojanović je rodom iz istočne Srbije i sarađivao je sa narkodilerima iz tog kraja, ali se njegovo ime nije dovodilo u vezu s krijumčarenjem većih količina droge.

Međutim, prije devet godina švedski sud u Štokholmu izdao je nalog za njegovo hapšenje zbog krijumčarenja 83 kilograma amfetamina. Osumnjičeni je tada pobjegao iz Švedske, pa je za njim kancelarija Interpola u Štokholmu raspisala crvenu potjernicu.

Stojanović, koji je važio za jednog od najtraženijih bjegunaca od švedskog zakona, uhapšen je 10. juna u američkom gradu Feniksu nakon što su ga otkrili agenti Federalne službe za imigraciju i carinu (ICE), koji u SAD tragaju za ilegalnim imigrantima i protjeruju ih. Njima je bio sumnjiv, pa su obavijestili FBI, čiji su agenti potvrdili da je on jedan od najtraženijih narkodilera u Švedskoj, te je uhapšen.

Predrag Stojanović
Predrag Stojanović
Stojanović je poslije hapšenja izjavio da je u SAD ušao u aprilu 2010, i to iz Meksika, a trenutno se provjerava gdje se skrivao tokom devetogodišnjeg bjekstva, kao i ko mu je pomagao i pružao podršku.

Zanimljivo je da privođenje Stojanovića Služba za imigraciju i carinu ocjenjuje kao jednu od najznačajnih akcija ovog mjeseca, a pripadnici Jedinice za kriminalce strance pohvalili su se da im je on jubilarni 150. uhapšeni u Arizoni od početka godine. Inače, među najtraženijim kriminalcima za kojima traga Švedska većina njih je porijeklom sa prostora nekadašnje SFRJ.