{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbiji skoro tri milijarde eura

F
16.5.2009. u 12:11
0
2
Srbiji skoro tri milijarde eura
0
Srbiji skoro tri milijarde eura
Foto: Ilustracija
Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji "stand by" aranžman od 2,942 milijardi eura za jačanje deviznih rezervi i tečaja nacionalne valute, javili su u subotu beogradski elektronički mediji, pozivajući se na saopćenje MMF-a.
Aranžman se odnosi na razdoblje do aprila 2011. godine, a odlukom je predviđeno da Srbija može odmah dobiti 788 miliona eura. Odbor direktora MMF-a naveo je kako su ta sredstva namijenjena kao podrška programu ekonomskih mjera srbijanske vlade za prevladavanje negativnih posljedica svjetske ekonomske krize.

Prema najavama srbijanskih dužnosnika, Srbija će u 2009. godini moći koristiti ukupno 2,1 milijardu eura odobrenog kredita, dok je ostatak planiran za 2010. godinu. Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postigla je 26. marta ove godine, nakon desetodnevnih pregovora sa srbijanskim vlastima u Beogradu, sporazum o kreditnom 'stand by' aranžmanu od tri milijarde eura, predviđen za razdoblje do 2011. godine.

Guverner srbijanske Narodne banke Radovan Jelašić rekao je tom prilikom da se aranžmanom s MMF-om predviđa ozbiljno smanjenje javne potrošnje i najveće prilagođavanje državnog proračuna od početka tranzicije.

Od 2000. godine MMF je Srbiji dobrio tri financijska aranžmana vrijedna oko 1,4 milijarde dolara, pri čemu su svi otplaćeni, a posljednji, 15-mjesečni aranžman "iz opreza" od 520 miliona dolara, odobren je sredinom januara 2009. godine, a potom revidiran 26. marta, kada je postignut sporazum o svoti od tri milijarde eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: