{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbiji prijeti suspenzija bezviznog režima

S
6.5.2011. u 08:20
0
41
Srbiji prijeti suspenzija bezviznog režima
0
Srbiji prijeti suspenzija bezviznog režima
Srbiji je upućeno ozbiljno upozorenje da bi mogla da bude među državama kojima bi se privremeno ukinuo bijeli šengen i iznova uvele vize, jer je na trećem mjestu po broju azilanata.
Nakon ukidanja viza mnogi Srbijanci zatražili su azil u razvijenim zemljama, ali većina njih biva odbijena zbog čega te osobe nazivaju lažnim azilantima. Srbija je nekoliko puta upozorena da riješi problem lažnih azilanata, a ovoga puta uslijedilo je ozbiljno upozorenje i prijetnja suspenzijom bezviznog režima.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije istakli su za Blic da razmatraju da lažnim azilantima privremeno oduzimaju pasoše i da im uvedu mjeru zabrane napuštanja zemlje.

Zbog ovog problema reagovala je i Vlada Srbije koja je izdala nalog resornim ministarstvima sa prijedlogom kratkoročnih i dugoročnih mjera, kako bi se spriječila pojava lažnih azilanata.

Kako piše Blic, procurila je informacija da Belgija od komesara EU za unutrašnje poslove traži suspenziju bezviznog režima za Srbiju. U tom pismu se sugeriše da se obrati pažnja na poštovanje obaveza koje je Srbija preuzela dobijanjem bijelog šengena.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je uhapšeno 24 osoba, među kojima i 16 policijskih službenika, zbog izdavanja lažnih dokumenata.

On je nakon jučerašnjeg razgovora u Luksemburgu istakao da Belgija neće tražiti suspenziju bezviznog režima za Srbiju, jer se ipak smanjuje broj azilanata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: