Regija
0

Srbijansko tužiteljstvo ogorčeno ruskim puštanjem Subotića iz pritvora

FENA
Nakon što su ruske vlasti u četvrtak pustile iz ekstradicijskog pritvora na slobodu poslovnog čovjeka Stanka Subotića Caneta, osumnjičenog za kriminal, beogradski tisak u petak piše kako u Specijalnom tužiteljstvu i ministarstvu pravosuđa ne kriju ogorčenje tom odlukom i oglašavanjem o zahtjev Srbije za njegovim izručenjem.

Beogradski "Blic" od petka navodi da je Interpolova tjeralica, koju je za njim raspisao Specijalni sud Srbije za borbu protiv organiziranog kriminala pod optužbom da je vođa jedne od kriminalnih skupina koja je tijekom 90-ih godina krijumčarenjem cigareta znatno oštetila državu, i dalje na snazi.

"Tjeralica za Subotićem nije ni bila povučena. Ona je raspisana prošlog ljeta i vrijedila je i u vrijeme dok je bio u ekstradicijskom pritvoru u Moskvi, gdje je u zračnoj luci Šeremetjevo uhićen 28. travnja", rečeno za "Blic" iz izvora u vrhu srbijanskog MUP-a.

Prema pisanju tiska, u srbijanskom ministarstvu pravosuđa kažu da su učinili sve što je rusko pravosuđe tražilo. Dostavljena im je cjelokupna dokumentacija o Subotiću, prevedena na ruski, kao i zahtjev za ekstradicijom, kojeg je potpisao ministar Dušan Petrović. Državna tajnica ministarstva pravosuđa Snežana Malović, rekla je za "Blic" da još "nema službenu informaciju da je Stanko Subotić pušten iz ekstradicijskog pritvora u Moskvi".

"O puštanju Subotića nije obaviješten ni srpski ured Interpola. Pitanje je i da li je on samo pušten iz pritvora ili je i odbijen zahtjev Srbije za njegovu ekstradiciju", rekla je Malović.

Beogradski tisak navodi da se još ne zna na temelju čega je ruski sud donio odluku kojom se oglušio na zahtjev za Subotićevo izručenje Srbiji. Spekulira se kako pravno za takvu odluku postoji nekoliko zakonskih mogućnosti. Rusija se, prema navodima tiska, mogla pozvati na to da u njihovu pravu ne postoji kazneno djelo za koje je on optužen, da je po njihovu zakonodavstvu djelo zastarjelo ili da bi mu u zemlji koja ga traži bila osporena ljudska prava.

Beogradski list "Večernje novosti" piše u petak da je "državno tužiteljstvo Rusije oslobodilo Stanka Subotića Caneta zbog zastarjelosti zahtjeva i priložene dokumentacije" i da im je to potvrđeno iz izvora u Moskvi.

"Iako je odluka donesena 23. lipnja, Subotić je pušten u četvrtak, tri dana kasnije. Stražari u Međunarodnom izolacijskom centru broj četiri, gdje je bio zatvoren od 28. travnja, pustili su Subotića, kojeg je čekao njegov odvjetnik s kupljenom avionskom kartom za Švicarsku", pišu "Večernje novosti", dodajući da su u Moskvi, kako se moglo čuti, stekli dojam da u Beogradu i nisu previše zainteresirani za to da se Subotić dovede u Srbiju.

Tisak podsjeća da su u siječnju ove godine, ruske vlasti dale azil udovici i sinu haškog optuženika Slobodana Miloševića, Mirjani Marković i Marku Miloševiću, protiv kojega se vodi istraga zbog krijumčarenja cigareta.

Mediji ističu "da se Subotić, s još 14 optuženih, među kojima je i Marko Milošević, tereti za zlouporabu položaja i nelegalan uvoz cigareta u Srbiju, u razdoblju od 1995. do 1997. godine, čime je, prema navodima optužnice, država oštećena za 56 milijuna njemačkih maraka, a za to djelo kazneni zakon Srbije propisao je kaznu zatvora u trajanju do 12 godina".