Razmjena predmeta
0

Srbijansko tužilaštvo za sporazum sa BiH

SRNA
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije zalaže se za sporazum sa BiH kojim bi bila omogućena razmjena predmeta kao i mogućnost da Ilija Jurišić služi kaznu u BiH, rekao je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

"Mi insistiramo na potpisivanju sporazuma o ustupanju dokaza koji je potpisan između svih zemalja regiona. BiH se tome opire iako upravo ona ima najveći interes da to potpiše", rekao je Vekarić novinarima u Specijalnom sudu.

On je istakao da u slučaju "Tuzlanske kolone" i "Dobrovoljačke ulice" postoje politički pritisci odnosno da "političari demorališu pravosudne institucije i tužioce".

Vekarić je rekao da bi, ukoliko dođe do potpisivanja sporazuma sa BiH, razmjena predmeta bila moguća.

"Naći ćemo kriterijume koje ćemo utvrditi i razmeniti predmete. Ne vidim zašto se neko tome opire, diže predmete protiv NN izvršilaca koji nisu dostupni njihovim organima gonjenja kada može da ima te izršioce pred nekim sudom u regionu", istakao je Vekarić.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je u ponedjeljak, 28. septembra, Iliju Jurišića na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA koja se u maju 1992. godine mirno povlačila iz Tuzle. U napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, a najmanje 50 ih je ranjeno.