Regija
0

Srbijansko odvjetništvo o slučaju košarkaša Kovačevića

FENA
Glasnogovornik srbijanskog odvjetništva najavio je, kako u srijedu prenose beogradski elektronički mediji, da će u slučaju košarkaša Miladina Kovačevića biti saslušani svi koji su imali pristup povjerljivim podatcima, uključivo i ministre.

Slučaj je zaokupio pozornost srbijanske javnosti kad se doznalo da je vlada odlučila platiti milijun dolara kako bi mu se sudilo u Srbiji i to proglasila državnom tajnom.

Srbijansko odvjetništvo poduzet će sve nužne istražne korake kako bi se pronašli počinitelji kaznenog djela, a državni je odvjetnik o tome već dao upute ministarstvu unutarnjih poslova, rekao je medijima glasnogovornik odvjetništva Tomo Zorić.

Vijest, koju je 19. veljače objavio beogradski list "Borba", i koju tada nisu mogli potvrditi u ministarstvima pravosuđa i vanjskih poslova, kao ni u američkom veleposlanstvu, nekoliko dana poslije potvrdila je vlada objasnivši u priopćenju da je na Kovačevićev slučaj stavila oznaku tajnosti radi uspješna vođenja pregovaračkog procesa te da će oznaka biti skinuta kad se pronađe rješenje prihvatljivo i za Srbiju i za SAD.

Kad se doznalo da je vlada odlučila platiti milijun dolara kako bi se Kovačeviću sudilo u Srbiji i to proglasila državnom tajnom, policija je, po nalogu odvjetništva ušla u prostorije "Borbe" kako bi ispitala glavnu urednicu Oliveru Zekić. To je protumačeno kao pritisak na medije i to su osudile oporbene stranke, ombudsman, novinarske i nevladine udruge.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić u utorak je izjavio kako se vladinom odlukom da se dade odšteta Bryanu Steinhaueru ne štiti Kovačević, nego državni interesi te da je MUP od odvjetništva zaprimio zahtjev za prikupljanje potrebnih podataka o objavljivanju te vijesti u "Borbi" i da neće poduzimati dalje aktivnosti dok ne stigne nov zahtjev.

Miladin Kovačević je u lipnju 2008. napustio SAD, pošto je optužen da je mjesec dana prije toga u jednome baru teško ozlijedio američkoga studenta Bryana Steinhauera iz Brooklyna. Problem je nastao kad je, tri dana nakon puštanja iz pritvora, Kovačević napustio SAD uz pomoć osoba iz srbijanskog veleposlanstva. Kako je odbijao vratiti se u Ameriku, za Kovačevićem je u srpnju 2008. Interpol raspisao međunarodnu tjeralicu.

Početkom rujna prošle godine pred sudom u Beogradu pokrenut je postupak protiv vicekonzula Igora Miloševića koji je Kovačeviću pomogao pobjeći u Srbiju, a Kovačeviću se sudi za nanošenje teških ozljeda Steinhaueru te za poticanje na zlouporabu službenog položaja i krivotvorenje isprave.