{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanskim srednjoškolcima neprijatelji Albanci i Hrvati

F
23.10.2011. u 16:18
0
96
Srbijanskim srednjoškolcima neprijatelji Albanci i Hrvati
0
Srbijanskim srednjoškolcima neprijatelji Albanci i Hrvati
Foto: Ilustracija
Za srbijanske srednjoškolce najveći nacionalni neprijatelji su Albanci, a za njima slijede Hrvati, Romi i Amerikanci, pokazali su u nedjelju rezultati istraživanja srbijanske nevladine organizacije Helsinški odbor za ljudska prava.
Čak 21,2 posto učenika kao najveće nacionalne neprijatelje je navelo Albance, 15 posto Hrvate, 12,3 posto Rome, a 9,8 posto Amerikance, pokazalo je istraživanje "Stajališta i vrijednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji" provedeno od aprila do juna ove godine na uzorku od 630 učenika srednjih škola iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Zrenjanina, Niša i Novog Pazara.

Među nacijama koje smatraju prijateljskim 25,6 posto anketiranih srednjoškolaca navelo je Srbe, za kojima slijede Grci sa 15,3 i Rusi sa 14,9 posto.

Postotak srednjoškolaca koji je naveo da ne vrednuje ljude na temelju nacionalnosti iznosi 17,4 posto, dok je skoro deset posto učenika navelo kako im niko ne smeta.

Rezultati istraživanja pokazuju da 36,7 posto srednjoškolaca ima ekstremno šovinistička i rasistička stajališta prema Romima, pri čemu 20 posto smatra da su Romi mentalno manje sposobni za učenje, 41 posto se slaže sa tvrdnjom da Romi neće da uče i da više vole prosjačiti, dok 27 posto ispitanih učenika smatra da su Romi po prirodi prljavi ljudi.

Dio istraživanja koji se odnosi na stajališta učenika o tradicionalizmu i konzervativizmu pokazuje kako 77 posto ispitanika porodicu i brak smatra svetinjom, dok 78 posto smatra da je zasnivanje obitelji nešto čemu svi težimo.

Stajalište da je žena ispunjena samo kada postane majka podupire 30 posto srednjoškolaca, a 60 posto se slaže sa stajalištem da je nasilje u obitelji veliki problem u Srbiji, dok bi 61 posto prijavio takav slučaj nasilja ukoliko bi za njega znalo.

Rezultati istraživanja također pokazuju, u dijelu koji se odnosi na homofobiju, da je među ispitanim srbijanskim srednjoškolcima 28,7 posto homofobičnih, 29,1 posto umjereno homofobičnih i 27,9 nehomofobičnih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: