Regija
0

Srbijanski tim: Veće šanse da se Međunarodni sud pravde proglasi nadležnim

FENA
Šanse za to da se Međunarodni sud pravde (MSP), u slučaju tužbe za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije, proglasi nenadležnim veće su nego da prihvati argumente Hrvatske, izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" od ponedjeljka član srbijanskog pravnog tima Vladimir Đerić.

"Teško je govoriti o tome kako će Sud presuditi. Mi se, naravno, nadamo da će prihvatiti naše argumente. Ipak, čini mi se da su šanse za to da se sud proglasi nenadležnim veće nego da prihvati argumente Hrvatske i odluči da ima nadležnost da sudi", kazao je Đerić, dodajući da se argumenti koje je iznijela Srbija prije svega zasnivaju na dosadašnjim odlukama suda u slučajevima koji se tiču SR Jugoslavije.

"Naime, sud je u predmetima po tužbi SRJ protiv NATO zemalja donio odluku da SRJ prije prijema u UN u studenome 2000. nije mogla imati pristup Sudu, pa nije moglo biti nadležnosti. Isto načelo bi trebalo biti primijenjeno i u slučaju po tužbi Hrvatske, koja je također pokrenuta prije prijema SRJ u UN i skoro istovremeno kad i NATO slučajevi".

Kad je riječ o odbijanju hrvatskog zahtjeva za objelodanjivanje dokumenata sa sjednica vojnog i političkog vrha SRJ, sud je prije rasprave odlučio da oni nisu neophodni za ovu fazu postupka, koja se tiče isključivo nadležnosti suda, kaže Đerić, dodajući da je - među ostalim - sud izrazio stajalište da Hrvatska nije navela dovoljno razloga kako bi opravdala tako kasno podnošenje zahtjeva i da bi ispunjenje takvog zahtjeva u ovoj fazi suđenja stvorilo mnoge praktične probleme.

Ako bi se MSP proglasio nadležnim, pravila predviđaju pravo Srbije na odgovor na hrvatsku tužbu, u kojem ona može - ako se tako odluči - iznijeti i protutužbu, kaže Đerić.

"Međutim, o tome je veoma rano govoriti, jer se postupak još nalazi u početnoj fazi. U svakom slučaju, sve ključne odluke u vezi s postupcima pred MSP-om, pa i odluku o protutužbi, mora donijeti vlada i, u krajnjem ishodu, to su političke odluke", kazao je Vladimir Đerić.

Rasprava povodom hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid održana je pred MSP-om prošloga tjedna, a odluka o tome je taj sud nadležan trebala bi biti donesena na jesen.