Regija
0

Srbijanski socijalisti dogovorili načela o vladi s radikalima i narodnjacima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici koalicije koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) i koalicije Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) postigli su u četvrtak navečer dogovor o načelima za formiranje zajedničke vlade, te će razgovore nastaviti u petak, izjavio je predsjednik SPS-a Ivica Dačić.

Isti dogovor o "načelima" koalicija SPS-a, u čijem su sastavu Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Jedinstvena Srbija (JS) tijekom četvrtka, kako su priopćili, postigla je i kad je riječ o podjeli vlasti u Beogradu, s istim koalicijskim partnerima, radikalima i koalicijom DSS-a Vojislava Koštunice i Novom Srbijom (NS) Velimira Ilića.

Nakon završetka trojnih pregovora u sjedištu DSS-a, kojem su prisustvovali najviši predstavnici SPS-a i koalicije koju ta stranka okuplja, SRS-a i koalicije DSS-NS, glasnogovornik Koštuničinog DSS-a Andreja Mladenović novinarima je podijelio priopćenje o inicijativi te stranke kojom se predlaže dogovor o formiranju vlade koju bi činile koalicija DSS-NS, SRS, SPS-PUPS-JS, Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina i izvanstranačke ličnosti koje zastupaju nacionalnu politiku očuvanja državnih interesa Srbije.

Ta bi se vlada zalagala za načela koja su ranije već usuglasili u svojoj postizbornoj koaliciji radikali i Koštuničini narodnjaci, a to su zaštita integriteta zemlje (Kosovo unutar Srbije), borba protiv korupcije, ekonomski razvoj i europske integracije, dok su socijalisti u razgovorima u četvrtak popis upotpunili i načelom uspostavljanja društva socijalne pravde.

Kako javljaju beogradski elektronski mediji, trojnom sastanku u sjedištu DSS-a u Beogradu nisu prisustvovali zamjenik predsjednika i potpredsjednik SRS-a Tomislav Nikolić i Dragan Todorović, koji su otputovali u Den Haag u posjet čelniku radikala, haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, dok je, kako je agenciji RIA Novosti potvrđeno u ruskom veleposlanstvu u Beogradu, čelnik socijalista Ivica Dačić otputovao u Moskvu, gdje će se sastati s više ruskih dužnosnika.

Dačić je ranije najavio da će mu prvi sugovornik na temu formiranja nove vlasti biti Koštunica, nakon čega su uslijedili razgovori i s radikalima, koji su u međuvremenu s Koštuničinim DSS-om napravili postizbornu koaliciju, ali nije isključio niti razgovore s listom "Za europsku Srbiju", koju predvodi Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića.

I predsjednik Srbije i DS-a Boris Tadić najavio je razgovore sa SPS-om, izjavivši u više intervjua beogradskim medijima da te dvije stranke "dijele ideologiju Socijalističke internacionalne i zalažu se za socijalne reforme".

Bez koalicije koju predvodi SPS koji je na parlamentarnim izborima 11. svibnja osvojio 20 mandata u Skupštini Srbije, niti jedna grupacija, ni demokratska lista koju predvodi Tadićev DS, niti koalicija radikala i Koštuničinih narodnjaka ne može formirati većinu ni u Beogradu niti u republičkom parlamentu, niti formirati novu vladu Srbije.