Regija
0

Srbijanski socijaldemokrati: Koštunica protivnik EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Socijaldemokratske unije i zastupnik u Skupštini Srbije Žarko Korać izjavio je kasno sinoć, a kako je u utorak prenijela radio postaja B 92, da je premijer Srbije Vojislav Koštunica protivnik Europske Unije i više ne pripada proeuropskim snagama u Srbiji.

Korać, čija je stranka u koaliciji s Liberalno demokratskom partijom Čedomira Jovanovića zastupljena u srbijanskom parlamentu, istaknuo je kako "vladajuća koalicija u Srbiji više nema ni jednu zajedničku točku koja ih spaja", ali i izrazio "sumnju u spremnost lidera Demokratske stranke i pobjednika na predsjedničkim izborima Borisa Tadića da raskine koaliciju s Koštunicom i povede Srbiju jasnim europskim putem".

Korać je, kako u utorak prenosi B 92, ocijenio da je "najkardinalnija greška Tadića i DS-a bila kada su Koštunici prošlog proljeća dopustili da postane premijer". U tom je kontekstu optužio Koštunicu da je "svojom izjavom iz lipnja 2001. godine kako je vlada Srbije na čelu s premijerom Zoranom Ðinđićem izručivanjem Slobodana Miloševića Haškom tribunalu počinila razbojničko djelo, zapravo odapeo strijelu koja će kasnije ubiti Ðinđića".

"Boris Tadić je sebi dozvolio da s takvim čovjekom Demokratska stranka sjedi u vladi, da kohabitira s njim, da s njim i s radikalima donosi sramotan ustav i rezolucije u Skupštini Srbije. On je, dakle, prvo sudjelovao u procesu legitimizacije radikala, a potom je, između dva kruga predsjedničkih izbora, licemjerno počeo podsjećati tko su zapravo radikali", rekao je Korać.