Regija
0

Srbijanski šef diplomacije pozvao zemlje regije da ne priznaju Kosovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je, u razgovoru za beogradsku agenciju Beta u utorak, nadu da susjedne zemlje, uoči glasovanja o inicijativi Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savjetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova, neće povlačiti "poteze koji bi narušili mir i stabilnost u regiji".

"Zemlje regije imaju posebnu odgovornost kada je riječ o očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Zbog toga od njih očekujemo da uoči glasovanja u Općoj skupštini UN-a ne učine nijedan potez koji bi narušio mir i stabilnost u regiji", rekao je Jeremić.

Na pitanje što će Beograd poduzeti ako Makedonija ili Crna Gora priznaju Kosovo, Jeremić je ocijenio kako je "svako priznanje neovisnosti Kosova i Metohije narušavanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Srbije" i istaknuo kako "nema zemlje prema kojoj Beograd ne bi adekvatno reagirao".

Na dodatno pitanje kakvi bi se konkretni potezi Beograda mogli očekivati, on je rekao kako će Srbija reagirati "sukladno akcijskom planu koji predviđa cijeli niz mjera". Prema njegovim riječima, "u odnosima sa zemljama regije, iz perspektive Srbije, najveći problem predstavlja upravo činjenica da su neke zemlje priznale jednostrano proglašenu neovisnost Kosova".

Jeremić je naglasio kako su "regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta vlade Srbije i jedan od uvjeta za integraciju zapadnog Balkana u EU", dodajući kako je to "središnji strateški prioritet i Beograda i svih vlada u regiji".

Beogradski mediji u utorak su objavili da će Opća skupština UN-a razmatrati 8. listopada nacrt rezolucije Srbije u kojoj se traži da Međunarodni sud pravde procijeni legalnost proglašenja neovisnosti Kosova.

Crna Gora je prije desetak dana najavila da će uskoro u parlamentu održati sjednicu posvećenu priznanju neovisnosti Kosova.

Prema pisanju nekih medija, Makedonija i Crna Gora mogle bi u paketu priznati Kosovo.