Opasna akcija
2

Srbijanski ronilac Ivan Karadžić spašavao dječake na Tajlandu: Svi smo bili uplašeni

Klix.ba
Ivan Karadžić je jedini ronilac iz Srbije koji je učestvovao u opsežnoj i opasnoj akciji spašavanja dječaka iz pećine na sjeveru Tajlanda. Zajedno sa 40 spasilaca iz svih dijelova svijeta izvukao je iz pećine 12 dječaka i njihovog fudbalskog trenera.

Nakon izvlačenja dječaka iz pećine Karadžić je za BBC kazao kako se divi dječacima koji su bili prisiljeni uraditi nešto što nikad u historiji nijedno dijete nije trebalo uraditi.

"Bio sam vrlo, vrlo uplašen. Nije normalno na bilo koji način da djeca od 11 godina rone u pećini u izuzetno opasnim uslovima gdje nema apsolutno nikakve vidljivosti i gdje je jedino svjetlo ono iz naših lampi. Ta djeca su zaista snažna. Dvije sedmice su boravili u malom prostoru i nisu vidjeli svoje očeve i majke", kazao je Karadžić.

Srbijanski ronilac dodao je kako su se svi iz međunarodnog spasilačkog tima plašili da bi mogla izbiti panika.

"Pitali smo se šta ako prestane raditi ovaj dio, šta ako otkaže drugi dio opreme i slično. Morali smo za sve imati rezervni plan", istakao je Karadžić.

Kada je ugledao prvog dječaka u pećini, Karadžić kaže kako je bio veoma uplašen, jer u tim uslovima nije znao da li je to žrtva ili živo dijete.

On ima veliku podršku svojih zemljaka na društvenim mrežama koji traže njegovo odlikovanje.

Podsjećamo, spasioci su jučer u popodnevnim satima iz pećine na sjeveru Tajlanda izvukli posljednjeg od 12 dječaka i njihovog fudbalskog trenera.

Svi su prebačeni u bolnicu kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje. Dječacima nije dozvoljeno da se grle i pozdravljaju sa svojim porodicama zbog eventualnih zaraznih oboljenja koja su mogli dobiti u pećini. Svjetski mediji pišu kako će uskoro moći vidjeti svoje najbliže.