Regija
0

Srbijanski predsjednik Nikolić odlazi u penziju odmah nakon izbora

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će 31. maja, kada mu istekne petogodišnji mandat, podnijeti zahtjev za penzionisanje, ali je istaknuo da to ne znači i povlačenje iz politike, pišu u utorak beogradski mediji.

"Ispunio sam sve uvjete za penziju, jedino me još funkcija drži. Podnijet ću zahtjev već 31. maja, čim mi istekne mandat. Imam 65 godina i 45 godina staža. Cijelog života radim, osim perioda služenja vojnog roka", rekao je Nikolić za beogradski tabloid Kurir.

Aktuelni srbijanski predsjednik naglasio je kako to ne znači da će otići u političku mirovinu, već za sada samo u starosnu.

Po važećem zakonu, Tomislav Nikolić bi po isteku mandata, kao i svi predsjednici dosad, imao pravo na određene povlastice ako ne ugovori neku političku dužnost. To podrazumijeva pravo na ured, savjetnika, tjelohranitelje, službeni automobil, status počasnog predsjednika i diplomatski pasoš.

Zakon o predsjedniku predviđa da šest mjeseci po završetku mandata Nikolić prima punu predsjedničku platu koja iznosi 130.000 dinara, nešto više od hiljadu eura, a penzija mu treba iznositi oko 80 posto predsjedničke plate.