Regija
0

Srbijanski parlamentarni izbori: Glavni konkurenti izjednačeni

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Koalicija okupljena oko vodeće srbijanske oporbene Srpske napredne stranke (SNS), po rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, najveći je konkurent na skorim parlamentarnim izborima koaliciji okupljenoj oko sada vladajuće Demokratske stranke (DS), a po rezultatima najnovijeg istraživanja koje u srijedu prenosi dnevnik ''Danas'', dvije koalicije imaju jednaku potporu među biračima.

Rezultati istraživanja, koje je za potrebe tog beogradskog lista provela srbijanska agencija Plum Mark, pokazuju da koalicija okupljena oko SNS-a, Tomislava Nikolića i koalicija koju predvodi DS, Borisa Tadića mogu računati na po 22 posto glasova birača.

Na trećem mjestu je, s 14 posto, koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je predsjednik Ivica Dačić, a s 10 posto glasova slijedi koalicija ''Preokret'' koju predvodi Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića.

Po osam posto glasova bi dobili Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratska stranka Srbije (DSS) koju predvodi bivši premijer Vojislav Koštunica, kao i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) na čijem je čelu bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Preostalih 11 lista, od ukupno 18 između kojih će glasači birati, po ovom istraživanju nalaze se ispod cenzusa od pet posto i zajedno imaju osam posto glasova.

Istraživanje je, kako se navodi, provedeno u razdoblju od 26. do 29. travnja, metodom telefonske ankete, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Predizborna kampanja u Srbiji završava se u četvrtak u ponoć, kada počinje izborna tišina, a na temelju rezultata istraživanja javnog mnijenja, koje je proteklih sedmica predstavilo nekoliko srbijanskih agencija, očekuje se da će buduću srbijansku vladu formirati ili koalicija oko Tadićevog DS-a ili koalicija oko Nikolićevog SNS-a.

To će, kako se pretpostavlja, najviše ovisiti o tome tko od njih bude uspio napraviti jaču koaliciju s preostalim strankama, odnosno koalicijama, te prikupiti najmanje 126 od 250 zastupnika, koliko broji srbijanski parlament.

Po ocjenama analitičara, glavna uloga u postizbornom procesu formiranja vlade mogla bi pripasti koaliciji okupljenoj oko Dačićevog SPS-a, a ne isključuje se ni mogućnost važne uloge Jovanovićeva LDP-a, odnosno koalicije ''Preokret''. Samog Dačića, sadašnjeg ministra unutarnjih poslova, u medijima već neslužbeno najavljuju kao vjerojatnog novog srbijanskog premijera.

S druge strane, ne isključuje se ni mogućnost udruživanja koalicije Nikolićeva SNS-a s koalicijom Dačićeva SPS-a, premda se ocjenjuje kao vjerojatnije da nakon izbora Dačić prvo razgovara s Tadićem, imajući u vidu da su njihove dvije stranke glavni partneri u aktualnoj vladajućoj koaliciji.

Uz parlamentarne, pokrajinske i lokalne, u Srbiji se 6. maja održava i prvi krug predsjedničkih izbora, a istraživanja javnog mnijenja pokazuju da najveće šanse za ulazak u drugi krug imaju donedavni predsjednik i sadašnji kandidat DS-a za predsjednika Boris Tadić i predsjednik SNS-a Tomislav Nikolić.

S obzirom na to da će drugi krug predsjedničkih izbora biti održan 20. maja, a da će rezultati parlamentarnih izbora biti poznati u danima nakon njihova održavanja, ne isključuje se mogućnost da u razdoblju od prvog do drugog kruga predsjedničkih izbora, kroz međustranačke razgovore o potpori jednom od dvojice predsjedničkih kandidata u drugom krugu, istodobno bude postignut dogovor o novoj vladi.